Влизащо в сила от началото на май законово изискване членове на общински съвети да не бъдат в ръководствата на публични търговски дружества доведе до промени в старозагорския местен парламент, пише "Монитор".

С решение на общинската избирателна комисия вече са освободени бившият и настоящ председател на най-голямата група, тази на ГЕРБ Николай Диков и Диян Димитър.

Диков е председател на съвета на директорите на „Мини Марица изток“ ЕАД – Раднево, а Димитров е член на съвета на директорите при държавното ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД.Решението за освобождаването на двете знакови фигури е от 12 април, на следващото заседание на старозагорските съветници клетва ще положат съответно Димитър Съртонев и Анелия Асенова.

Заради избирането му за народен представител е освободен и съветникът на ДПС д-р Тунджай Йозтюрк, на неговото място ще влезе Мехмед Зейнел.

Непознаването на новите законови изисквания предизвика разноречиви предположения за разместванията включително и слухове за дълбок разрив между напускащите активисти на ГЕРБ и избрания за трети мандат кмет Живко Тодоров, който е член на националната изпълнителна комисия. В тази връзка от стената си във ФБ Николай Диков заяви:

„В напускането ми на Общинския съвет в Стара Загора няма никаква драма. Ще обясня, понеже чувам, че се пускат различни слухове: Няма раздор, няма нищо. Но влиза в сила нов закон за публичните предприятия. И съгласно разпоредбите на този закон не могат да се съвместяват длъжности като общински съветник, председател на борд и други такива, които са определени като висши публични…

Много хора продуцирахме на постове и когато човек отиде на даден пост, забравя за какво е отишъл там и каква е била идеологията му, забравя, че на даден пост е с подкрепата на определен кръг от хора, гласоподаватели. Човек трябва да си върши работата и да отстоява позициите си. Независимо дали е пред избори, по време на избори или след избори.“.