Приемането на членове в партията ALDE става след задълбочен процес на кандидатстване, започващ с писмено заявление за членство, следвайки стриктни изисквания и график и е предмет на решение на партийния съвет на ALDE да приеме или не кандидата. Наскоро се появи непроверена информация, че "Продължаваме промяната" (ПП) са станали член на АЛДЕ или че са подали документи за членство в либералното семейство, пише Epicenter.bg.

Както е известно в момента ДПС е член на АЛДЕ, а Илхан Кючюк е президент на АЛДЕ.

След въпрос към групата на "Обнови Европа" за изясняване на статута на "Продължаваме промяната", стана ясно следното:

"Членството в "Обнови Европа" като политическа група в Европейския парламент се основава на принадлежност на избрани членове на Европейския парламент.

Приемането на членове в партията ALDE става след задълбочен процес на кандидатстване, започващ с писмено заявление за членство, следвайки стриктни изисквания и график и е предмет на решение на партийния съвет на ALDE да приеме или не кандидата.

Към момента ДПС е единствената партия от България, която членува както в Групата на "Обнови Европа", така и в АЛДЕ".

Това означава, че всички напъни на "Продължаваме промяната" да се изтъкнат като европейска партия, се разминават с реалността.

"Продължаваме промяната" трябва първо да се докаже на европейски избори, да изпрати в Европарламента свои представители, те да подадат заявления за членство в дадена европейска партия, молбата им да бъде разгледана и одобрена и чак тогава могат да претендират за европейска легитимация.

Ако пък настояват това да стане именно в АЛДЕ, то решението за одобрение минава пред ДПС и лично през Илхан Кючюк, имайки предвид неговата призната ръководна роля в либералните среди на Европа.

По време на заседанията на Европейския съвет, когато се събират ръководителите на всички държави от ЕС, премиерът Николай Денков участва в лидерските срещи на групата "Обнови Европа".

Припомняме, че преди година тогавашният премиер от ПП Кирил Петков беше поканен на срещите на "Обнови Европа" от френския президент Еманюел Макрон, тъй като партията му нямаше свое политическо семейство, няма и евродепутати. Тогава Петков обяви, че ПП има покана да се присъедини към групата на европейските либерали "Обнови Европа", но постави условие да се преосмисли членството на ДПС там.

Оттам обаче му отговориха категорично, че ПП трябва първо да бъде поканена, а поставянето на такива условия не отговаря на европейските норми за толератнто отношение към други партии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук