Гласовете от чужбина ще изиграят решаваща роля при определянето на победителя. Това коментира Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" в ефира на БНТ, след като в края на изборния ден стана ясно, че резултатите на „Продължаваме промяната“-“Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС са на кантар.

И докато в първата половина от деня лек превес имаха хората на Бойко Борисов и компания, следобед се вдигна избирателната активност на привържениците на ПП-ДБ. 

В играта се завърна партията на шоумена Слави Трифонов. В края на изборния ден те бяха успели да се закрепят до 3.9%, много близо до бариерата.

Очакванията към гласовете от чужбина бяха насочени и там. При повече обработени протоколи стана ясни, че той влиза в парламента. За партията са гласували 4,25%.

Маневриране

Шестпартиен парламент би означавал повече пространство за маневриране според Първан Симеонов. Точно това показваха данните на социологическата агенция от exit poll-а към 20.00 ч. При такива резултати според „Галъп“ ПП-ДБ ще имат 67 банки в пленарната зала.

С двама по-малко ще са представителите на коалицията ГЕРБ-СДС. 37 ще са депутатите на ”Възраждане”, които са трети. Следва ДПС с 34 места в НС. С 8 по-малко ще имат БСП. Парламентарната група на ИТН ще разчита на 11 свои представители.

Първан Симеонов подчерта, че ако в парламента се стигне до влизане на шести играч и това е Слави Трифонов, то трябва да се има предвид, че ИТН „има отворени врати и към двете страни - и към либералите, и към по-консервативната част от българските формации ГЕРБ, ДПС, БСП“.

По думите на Първан Симеонов предстои отговор на главния въпрос, а именно - в какво ще се материализира раздразнението на българите - дали в апатия или в избухване. "Има нещо средно между апатия и избухване“, подчерта пред Нова телевизия той.

Димитър Ганев от „Тренд“ изтъкна, че опцията „Не подкрепям никого“ отново е с много висок резултат. Ако сегашното разпределение се запази и парламентът е петпартиен, според "Тренд" разпределението на мандатите би било: ПП-ДБ – 72; ГЕРБ-СДС – 72; "Възраждане" – 35; ДПС – 34; "БСП за България" – 27.

Подобна е и прогнозата на изборния експерт Даниел Пейчев (коментар от него на стр. 15).

Пред „Телеграф“ той изчисли, че при пет партии в парламента разпределението на местата ще е следното: по 70 депутати за ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, 37 за „Възраждане“, 36 за ДПС, 27 за БСП.

Ако в НС влязат 6 партии, то резултатите ще са следните: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с по 67 депутати, „Възраждане“ и ДПС – с по 35, БСП с 26, а ИТН с десет народни представители.

„Тренд“ и „Галъп“ са категорични, че „Български възход“ и „Левицата!“ са под чертата – съответно с 2,2% и 2,1% (според „Тренд“) и с 2,8% и 2,2% (според „Галъп“).

Шанс

"Единственият легитимен шанс е двете големи коалиции да направят нещо. Легитимен означава такъв, който няма ужасно много да раздразни обществото, а да го раздразни малко и да му даде немалко облекчения", коментира Първан Симеонов.

"Защото при едни следващи избори въобще не се знае дали това избухване на българите, без значение дали е във "Възраждане" или другаде, няма да е още по-голямо", поясни той. "Не знам още колко можем да си играем с търпението на българите", каза още Първан Симеонов.

„Това, което наблюдаваме към този момент, е фотофиниш между първите две партии“, каза Боряна Димитрова от социологическата агенция „Алфа Рисърч“. Според нея трябва да се изчака паралелното преброяване, за да има по-голяма яснота. Трябва да изчакваме и пълното преброяване от ЦИК заедно с резултатите от чужбина, каза пред БНТ Димитрова.

Според нея също не е изключено да има шеста партия в парламента. Тя обаче е категорична, че коалиция между една от големите и една от по-малките не е възможна.

Такава не е възможна и между някоя от първите две партии съвместно с две от другите по-малки партии заради очертани идеологически различия, коментира Димитрова. Ето защо според нея единственият модел е коалиция между първите две.

Избирателната активност по години

4 април 2021 – 50.6%

11 юли 2021 – 42.2%

14 ноември 2021 – 40.2%

2 октомври 2022 – 39.4%

2 април 2023 – 37.1% (според „Тренд“, към 20 ч.)

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук