Президентът Георги Първанов поздрави днес новоизбрания президент на Съединените американски щати Барак Обама.
“По случай избирането Ви за Президент на Съединените американски щати, приемете от мое име и от името на българския народ най-сърдечни поздравления и искрени пожелания за успех във Вашата високоотговорна мисия начело на една велика държава, призвана да играе първостепенна роля на световната арена.
Вашата победа е безспорен израз на високото доверие, което американският народ Ви гласува в стремежа си за промяна и обновление пред предизвикателствата на все по-динамично развиващия се свят.
Република България високо цени приятелските отношения между нашите две страни, които през последните години прераснаха в стратегическо партньорство и бележат безпрецедентен в 105-годишната им история връх. Позволете ми да изразя своята увереност, че с Вашата подкрепа отношенията между България и САЩ ще продължат да се развиват и занапред на основата на най-тясно сътрудничество и доверие и стратегическото ни партньорство ще получи допълнителен тласък, както в двустранен, така и в световен план.
Убеден съм, че Съединените щати по време на Вашия мандат ще продължат да бъдат начело в усилията на международната общност за изграждането и утвърждаването на един мирен и проспериращ свят. “, заявява президента. /БЛИЦ