Според президента Георги Първанов Узбекистан ще се опита да бъде съпричастен към идеята за изграждане на газопровода Набуко. Европейският съюз не трябва само да иска, а и да даде реална подкрепа на държавите от Централна Азия, смята държавният глава.
Първанов е на посещение в Узбекистан и във втория ден от визитата си посети древния град Самаркант, където кметовете на Пловдив и Самаркант подписаха споразумение за побратимяване на двата града. 
Въпросът за участието на Узбекистан в газовия проект Набуко беше представен за първи път на ръководството на азиатската държава в рамките на посещението на Георги Първанов. До момента с Узбекистан не са били коментирани предимствата и недостатъците на проекта, потвърди държавният глава. "За мен много важно е Узбекистан да бъде привлечен към комплекс от проблеми, които ние се опитваме да решим. За първи път те самите ще се опитат да бъдат съпричастни към усилията за търсене на решения, в това число и към идеята за единен газопровод", каза Първанов. България разполага с политиката и различните контакти, които биха помогнали на ЕС в областта на енергетиката, смята президентът. Първанов припомни, че Узбекистан гледа с доверие на България. "Надявам се Европа да разбере това послание, че от страните на Централна Азия трябва не само да се иска, но и трябва да сме в състояние да дадем реална подкрепа, да разберем тяхното място, роля в международните процеси, да разберем техния манталитет, а не да привнасяме чужди модели", каза Първанов. Български фирми могат да участват в строителството на мащабни проекти в Узбекистан, както и в проучването и експлоатацията на газови находища в азиатската държава. /БЛИЦ