Приключи срещата на 4 очи между президента на България Румен Радев и колегата му от Франция Еманюел Макрон. Стопанинът на Елисейския дворец е на официално посещение у нас, като още вчера бе посрещнат на летище Варна и настанен в резиденцията в Евксиноград.

Двамата държавни глави изнасят съвместна пресконференция, на която открояват важните теми от разговора им. 

"Обсъдихме важни аспекти от нашето държавно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи европейски партньори.", това заяви в първите си думи Румен Радев след срещата. "С президента Макрон изразихме задоволство в постигнатото по отношение на отбраната", отбеляза още Радев.

"Необходимо е да насърчаваме контактите на бизнеса за повече обмен и инвестиции. Също така е необходимо да стимулираме сътрудничеството в областите култура, туризъм, както и в преките контакти между хората. С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото в сътрудничеството в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на въоръжените сили на република България и придобиването на модерни системи. Налице е потенциал това сътрудничество да продължава в областта на военно морските сили и сухопътните войски на България, посочи Радев.

"Изразих своето уверение, че Франция ще ни подкрепи за Шенгенското пространство, както и в организацията за икономическо развитие и сътрудничество както и еврозоната", каза още президентът.
 

Отношенията ни с Франция имат определено стратегически характер и определено придобиват по важна роля в контекста на членството ни в ЕС. Затова е необходимо да съгласуваме работата си по дневния ред на Европа. В тази връзка днес обсъдихме европейската сигурност, мигрантска криза и Шенген, българското европейско председателство и социална Европа, каза държавният глава.

От своя страна френският президент поясни, че са се разбрали с Радев по 3 основни теми:

"Имаме съвпадения на мненията по три основни теми - една от тях е реформата на директивата за командироване на работници и служители. Благодаря, че ясно се обявихте срещу социалния и данъчен дъмпинг, обърна се Макрон към президента Радев. Целта на тази директива е нашите съграждани да живеят по-добре, да имат по-високо ниво на живот, допълни той. 

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията тук!

По-късно е срещата "на четири очи" между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов. Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон е от 12:45 часа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!