Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел потвърди, че седемте български моряци, които бяха пленени на кораба "Руен" са били освободени. Новината бе съобщена от пресцентъра на Външно министерство. 

Припомняме, че малко стана ясно, че индийските ВМС са провели успешна операция по спасяването на целия екипаж на кораба. 

"Днес, 16 март т.г., с помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", сред които и седем български граждани, беше освободен.

Благодарение на усилията на индийските военни целия екипаж на кораба е освободен. Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България", пише в позицията, разпространена от МВнР.

От Външно припомнят, че корабът "Руен“ с осем български, девет мианмарски и един анголски граждани на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година.

"Министерството на външните работи в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж", заявява Габриел.

Външният ни министър съобщава, че днес в МВнР е бил повикан и индийският посланик у нас, към когото е била отправена молба за съдействие за предприемането на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа.

От Външно министерство изказват своите благодарности на индийските власти за тяхното съдействие в процеса по освобождаване на българските моряци.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук