Правната комисия в Народното събрание не обсъди на първо четене ратификацията на Истанбулската конвенция, подпалила остри дебати в обществото. С 10 гласа "за" точката бе отхвърлена от дневния ред на заседанието.
За отлагането на спорната тема настояха от БСП, а по време на гласуването "против" се обявиха и народните представители на Обединените патриоти и Воля, съобщава Канал 3. 

Разглеждането на конвенцията бе подкрепено с 8 гласа "за" само от депутатите на ГЕРБ.

Документът бе внесен в парламента на 12 януари от правителството и успя да го раздели, след като 8 министри не го одобриха. За изтеглянето му се обявиха от БСП и Обединените патриоти. Президентът Румен Радев също обяви, че не е сега времето за приемането й.

Днес соцлидерката Корнелия Нинова поиска и референдум с един въпрос: "За" или "против" сте ратификацията на Истанбулската конвенция?

Социалистите искат да бъде спряно гледането на конвенцията от парламентарните комисии. Те внасят подписите за провеждането на референдум утре в деловодството на НС.

Вчера пък се състоя публично обсъждане, организирано от председателя на парламента Цвета Караянчева. Всички основни вероизповедания у нас се обявиха против ратификацията на конвенцията, а БПЦ започна масови молитви във всички православни храмове и манастири в страната срещу документа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ