Ние сме обявили още от самото начало нашата позиция за зелен сертификат. Зелен сертификат следва да има обосновани принципи и доказана ефективност. Това заяви проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" в студиото на сутрешния блок на NOVA.

Той даде пример, че няма изискване за зелен сертификат при влизане в градския транспорт, въпреки че там има по-голямо струпване на хора отколкото в парламента.

„Няма логика в един тип магазини да няма сертификат, а от друга страна в съседния магазин, където има мебели, да няма такова изискване“, обясни проф. Чорбанов.

Той беше категоричен, че ИТН е против зеления сертификат: „Ние смятаме, че зеленият сертификат във формата, в която е, следва да отпадне“. Проф. Чорбанов каза, че скандинавските страни са предприели най-добрия подход: „Южните нации са най-ваксинирани, а в момента въвеждат строги ограничения“.

По думите му в България има ниски нива на позитивни хора, но смъртността е висока. Той отрече зеленият сертификат да е повод за разпад на коалицията.

„От първия ден ние декларирахме, че това няма да бъде ваксина за всички, а само за отделни групи. Има големи групи хора, които прекарват тежко вируса. Ние сме против задължителното ваксиниране“, завърши проф. Чорбанов.