Единственото, което България прави, различно от годините досега, е да модернизира летищата си, което правят всички държави. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, опровергавайки появилите се неверни твърдения, че в България има оръжия, с които се подготвя удар по държави около Черно море.

Коментара премиерът Борисов направи по време на посещението си в БулБИО.

„Единственото, което се прави различно в България в последните месеци, е да се подновяват самолетите, което всички знаете, механизираната техника, корабите, които са планирани от много години. Нашият флот е в окаяно състояние и затова е необходимо да ги сложим новите кораби във въоръжението на Българската армия“, отбеляза министър-председателят.



Премиерът Борисов изтъкна още, че модернизирането на пистите, радарите и инсталациите е важно, за да бъдат пригодни за новите самолети Ф16 Блок 70, които страната ни закупи.

Както БЛИЦ съобщи, в петък говорителят на външното министерство на Русия Мария Захрова изрази притеснението на Русия от  увеличената военна дейност на НАТО в Черно море. 

"Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук, очевидно не с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави", заяви руският говорител. 

Малко по-късно от външното ни министерство определиха твърденията на руската страна като необосновани. "България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която и да е държава. Всички мерки в рамките на Алианса целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните членки", подчертаха от МВнР.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ