Депутати от партия ГЕРБ изпратиха официално писмо до президента Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков. Вижте текста без редакторска намеса:
ОТВОРЕНО ПИСМО
 
УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ
 ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
 
Изказваме нашето притеснение от възникналия хаос в сектор „Земеделие“ относно плащанията по схемите и мерките за директно подпомагане към земеделските производители, както и спрените меркиот Програма за развитие на селските райони 2014-2020г. На пресконференция, дадена на 14.03.2017г., министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков е заявил: Гъските изядоха парите за биологично земеделие. Средствата за агроекология и биопроизводство са похарчени само за 2 години, а краят на програмата е през 2020 година. Критична е и ситуацията със субсидиите за биопроизводителите. Само за изминалите две години са разпределени суми, които надхвърлят наличния бюджет. В момента сме на минус 96 млн.“ Изказаните твърдения не са обективни и не отговарят на реалните цифри и данни. На следващия ден след пресконференцията, г-н Васил Грудев, бивш заместник - министър на земеделието и храните и дългогодишен експерт в системата на Министерството, очакваше г-н Бозуков в сградата на ведомството за среща, за да представи обективен анализ с реални параметри на ПРСР 2014-2020г. За съжаление, срещата бе отказана от министъра.
 
Имаме основание да смятаме, че спирането на мерки по Програмата и неизплащането на субсидиите по график, обсъден и утвърден със земеделския бранш, е предизборна манипулация. Тези действия ощетяват десетки хиляди земеделски производители и рискуват безпроблемното провеждане на кампанията по директни плащания. Българското земеделие няма нужда от хаос, то има нужда от стабилност и предвидимост. Всички финансови средства, необходими за изплащане на субсидиите по Схема единно плащане на площ (СЕПП), са налични. Мяркаот ПРСР трябва да бъде отворена незабавно, тъй като има наличен ресурс за обезпечаването й.
 
Уважаеми г-н Министър-председател,
 
Във връзка с гореизложеното молим да бъде проведена среща между експертния екип по земеделие на ПП ГЕРБ и министъра на земеделието и храните Христо Бозуков. Експертният екип ще представи данни, от които е видно, че спирането на мерки по Програмата е неоснователно. Поради важността на проблема и необходимостта от бързото му решаване, вярваме че ще намерите време срещата да се проведе във Ваше присъствие.
 
Оставаме на Ваше разположение.
 
 
С уважение,
Десислава Танева, министър на земеделието и храните (2014-2017г.)
 
Васил Грудев, заместник-министър на земеделието и храните (2014-2017г.)
 
Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните (2014-2017г.)
 
София, 16.03.2017 г.