Ако направим пряко аналогия, за да се прецени дали една криза е успешно разрешена, се гледа дали има жертви – преки или косвени. Гледа се и дали виновниците са заловени.

Това заяви социалният психолог Росен Йорданов в ефира на Нова нюз.  

Според него косвени жертви има, а похитителите не са заловени. „Възможно е част от тези, които ни се представят като лице, да са параван, а зад тях да стои друг“, каза той.

„Не съм следил внимателно процеса по избор на председател на НС. Рашидов имаше ярки изяви с прочувствени речи. Не може да избягаме от впечатлението, че господин Рашидов бе много натъжен. Някак през цялото време имаше една тъга, и според мен тя олицетворява по-възрастното и зряло поколение, което си задава въпроса „докъде докарахме нещата“, каза Йорданов.

По думите му и отчаянието на хората става все по-безнадеждно.

„Г-н Биков представлява една немалка част от ГЕРБ, при която гневът и яростта започват да взимат връх. По време на дългото първо заседание на парламента, той демонстрира непримиримостта на ГЕРБ. Партията година и половина бе в извинителен режим, но когато всички знаят, че когато едно животно е вкарано в безизходица, си показва зъбите“, каза той.

Г-н Борисов и като го няма, пак е търсен за виновен за едно или друго нещо. На него не му беше даден шанс да се оттегли с достойнство. Той е непрекъснато критикуван и държан там на кръста и обвиняван“, каза Йорданов.

„Удивлявам се на самочувствието на ПП. Кога станаха политици? Как говорят, как раздават морални и всякакви други послания. Не мисля, че имаме автономност на говорещите. Зад поведението на ПП стоят други фактори и други хора взимат решението. Това иначе е една сбирщина хора. Тези други хора, които стоят зад тях, дават и смелостта на Петков и Василев и заради това говорят така“, каза той.

„Аналогията с детската градина затова е и много показателна за тях. Децата са смели, когато „моят татко е по-силен от твоя татко“. Т.е. ПП вярва, че техният татко е по-силен от татковците на другите“, каза той.

Йорданов похвали постъпката на БСП при подкрепата на Рашидов – „Видяхме мъжка постъпка. Видяхме една силна майка, която може да ошамари татковците, ако продължим с метафората. Нинова постъпи много достойно“, категоричен бе психологът.

"Христо Иванов се движи в зоната между пастор и планински мъдрец. Все се мъчи да философства. Това е опит да се извлече максимума от ситуацията, без да се понасят репутационни щети", каза той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук