Пучдемон събра най-голяма подкрепа в Каталуния на евровота, след като получи правото да се кандидатира, въпреки че дори и да бъде избран, не може да встъпи в длъжност, тъй като преди да стане евродепутат, той трябва да положи клетва пред конституцията в родната Испания, където обаче е издадена заповед за арестуването му.

В гласуването за новия състав на Европейския парламент бившият председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пуигдемон спечели по-голяма подкрепа в региона от прекия си съперник Ориол Жункерас от Републиканска левица, съобщава електронното издание на испанския национален ежедневник El Pais.

Пучдемон, който избяга от Испания, за да избегне арест след едностранната декларация за независимост от октомври 2017 г. и сега живее в Белгия, спечели 28% от гласовете в Каталуния. Жункерас, който остана в Испания и е задържан в затвора, събра 21%.

Партията на Пучдемон „Заедно за Каталония", политическа платформа, която включва членове на неговата Европейска демократическа партия (PdeCAT) и независими представители, спечели две места в Европейския парламент.

Още трима членове от водената от него партия също бяха избрани за депутати в долната камара на испанския парламент, но правата им бяха отменени заради продължаващия процес срещу каталунските сепаратисти.