Минималната заплата да не се увеличава, ако в средносрочната бюджетна прогноза за текущата година е заложен спад на брутния вътрешен продукт, производителността на труда и инфлацията. Това предвижда един от вариантите за механизъм за определяне на най-ниското възнаграждение, изготвен от социалното министерство.

Според друг вариант минималната заплата ще е в интервала 50-55 процента от средната за страната за период от 12 месеца, но повишението също ще е под условие. 

Обсъждането предстои със синдикатите и бизнеса следващата седмица, информира БНР.

Всички варианти за определянето на минималната заплата са свързани с промени на вече съществуващия в Кодекса на труда автоматичен механизъм, според който тя се променя всяка година до 1-и септември, и е 50 процента от средната за общо 12 месеца – последните две тримесечия на предходната и първите две на текущата година. 

За първи път по тази формула от 1 януари 2024 година минималната заплата беше определена на 933 лева.

Промените в механизма са заради предстоящото транспониране на новата директива за минималните заплати в Европейския съюз. За целта беше създадена работна група с участието на социалните партньори. 

Предложените от социалното министерство варианти предвиждат ежегодното определяне за следващата година да е до друга дата - 31 октомври на текущата.

Социалният министър ще предлага размера ѝ, който не може да е по-нисък от този за предходната година, и в съответствие с одобрените разходни тавани с последната средносрочна бюджетна прогноза. 

Ще се отчитат показатели като общото равнище на работната заплата в страната, доходи и разходи на домакинствата, икономически фактори и други.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров предложенията на социалното министерство за нов механизъм, по който да бъде определяна минималната работна заплата, са "неадекватни". 

Той посочи, че синдикатът очаква повече яснота на насроченото за утре официалното обсъждане на различните варианти от тристранна работна група: 

"Има експертни недомислици. Като там пише, да речем, намаление на ръста на брутния продукт и ръстове на инфлацията, което по-точно значи не е ясно, т.е. като има ръст на инфлацията, няма да увеличаваме минималната заплата ли?

Има и много други неясноти, които искаме утре да чуем, все пак, МТСП какво ще обясни, за да разберем какво се предлага, но като цяло концептуалният подход, видите ли, че трябва да имаме моменти, в които минималната заплата едва ли не да се замразява, за нас не е приемлив вариант".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук