"От началото на месеца цената на електроенергията в България е най-скъпа в целия Европейски съюз. Според нас причината за това е зловредното некомпетентно управление на енергетиката в ущърб на икономиката и домакинствата в България в полза на определени лица. 

Искаме оставката на ръководството на Министерство на енергетиката, на Български енергиен холдинг (БЕХ) и на ТЕЦ „Марица изток 2“. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България и ротационен председател на Асоциация на организациите на българските работодатели след среща със служебния премиер Стефан Янев.

"Искаме анализ на поведението на ЕСО и НЕК. След него е логично ръководствата им също да подадат оставки", каза още той, като обяви, че работодателите са в протестна готовност.

Според него хората, които са в управлението на енергетиката, трябва да бъдат сменени с добросъвестни, а не с такива, които извличат позла на гърба на домакинствата и на работещите.

"Имаме монопол на БЕХ на борсата, тъй като дружествата на БЕХ предлагат по-голямото количество електроенергия на умишлено по-високи цени, създавайки и умишлено по-висок дефицит, каза още той.

"Проблемът няма да се реши по друг начин, освен с оставки. С този проблем се занимаваме от 2015 г., когато беше големият протест на работодателските организации'', допълни Велев и посочи, че са в протестна готовност, ако не се изпълнят исканията им.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!