Президентът Румен Радев и неговото вице Илияна Йотова получиха удостоверенията за избора им след проведените на 14 и 21 ноември избори.

Преди това шефът на НС Никола Минчев изказа приветствие, като благодари на ЦИК, че са успели да проведат едни честни и прозрачни избори.

По думите му победата на Радев била безапелационна. Според него обаче очакванията сега към тях ще са по-високи, след този резултат. Нямало обаче съмнение, че ще ги изпълнят.

Шефката на ЦИК Камелия Нейкова пък благодари на всички членове на секциите, РИК и самата ЦИК. По думите й било предизвикателство да проведат машинно гласуване и то в пандемията, но успели да ги проведат , така че всеки българин да има право на глас. Пожела успешен втори мандат на Радев.

Президентът пък изтъкна, че изборите са фундаментът на демокрацията. Напомни, че имало четири последователни изборa. 

Това по думите му било изпитание както за избирателите, така и за ЦИК. За първи път имало всеобхватно машинно гласуване, наред с това администрацията трябвало да прилага мерки заради пандемията, както и да се неутрализират редица провокации срещу изборния ден.

"Ще вложим всичките си усилия, за да оправдаем това високо доверие. Ще продължим да отстояваме националните интереси. Ще продължим да обединяваме усилията на обществото за създаване на условия за развитието на обществото като свободна и демократична страна", каза още Румен Радев, който на финал пожела здраве и благоденствие на българите.

При получаване на документа си Йотова също благодари на ЦИК за организацията на вота.

На излизане от ЦИК Радев коментира и темата за Северна Македония, като добави, че ще свика КСНС през януари. Причината той да бъде на Европейския съвет в Брюксел, той поясни, че нотификацията за неговото участие е била пратена 10 дни преди да има яснота ще има ли кабинет.

Иначе Радев коментира, че се нуждаем от конституционни и законодателни промени. Ток коментира и мораториума за тока, като поясни, че има нужда от задълбочен анализ - какви са причините да стигнем до тук.

На самите Европейски съвети също поставил въпроса дали има спекула на пазарите. По думите му трябва ясно да анализираме нашата енергийна система.

По думите му мораториумът ще има временен ефект, но не трябва да се допуска след неговия край да се създадат други проблеми.