Президентът Румен Радев във вторник е наложил вето върху промените в Закона за енергетиката, приети от парламента на 12 януари. Това обяви председателстващият заседанието на Народното събрание (НС) Росен Желязков тази сутрин.

Измененията касаят различни проблеми в сектора, сред които и това, че вече няма да се изисква издаване на лицензия за производство на ел. енергия на лице при мощност до 20 MW.

Президентът е наложил вето върху специфична промяна, предложена на второ четене от „Български възход“ за 15-минутен сетълмент, уточнява „Флагман“. Смята се, че тя е в интерес на бизнеса, но уврежда интересите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) - затова от държавното дружество са повлияли на президентството. 

Ветото обаче спира целия закон. Това налага парламентът спешно да се задейства и да гласува закона на трето четене.

БЛИЦ припомня, че институцията ще бъде разпусната на 3 февруари.

По първоначална информация ГЕРБ, които бяха вносители на законопроекта, са склонни да подкрепят ветото на президента. Очаква се законът да бъде приет окончателно без текста, срещу който е протестирал Радев.

Казусът не касае промените, свързани със соларните панели до 20 kW за лични нужди върху покривите, които, напомняме, са свързани със Закона за устройство на територията. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук