101-вото правителство на България вече е факт. Премиерът Гълъб Донев и министрите му се заклеха днес в Гербовата зала на президентството. Основната задача пред новия служебен кабинет е да организира честни избори, обяви държавният глава.

Кабинетът „Донев 2” се събра на първо заседание, минути след клетвата. А на този фон партиите вече се готвят за новите избори.

След шест месеца управление кабинетът на Гълъб Донев отново влезе в Гербовата зала на президентството.  Министрите първо чуха оценката за свършените от тях задачи.  „Точно преди 6 месеца поехте властта, когато прогнозите вещаеха лоши прогнози за икономиката и инфлацията.

Въпреки ограничения инструмент на тази изпълнителна власт вие предотвратихте свободното падане на държавата”, заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев отчете като успех на кабинета свалянето на цените на горивата и завършването на интерконектора с Гърция. И не само. „Първи прозрачни търгове, слотове за втечнен газ, споразумението с Турция”, подчерта държавният глава.

И след равносметката дойде ред за новите цели. Първата – изборите на 2 април. „Очаква ви една сериозна предизборна кампания, партиите отново не успяха да направят нещо. Но най-вероятно, в тази кампания, ще се опитат на ваш гръб на извлекат дивиденти, но запазете самообладание”, посъветва президентът министрите.

Предупреди ги и още: „Този втори мандат ще е още по-труден, дръжте пулса на хората”

Че ще бъде трудно знае и премиерът Гълъб Донев. „Да си министър втори мандат е вече да знаеш какво предстои и е подготовка за втория сезон на политическия „Сървайвър”, посочи премиерът. И обеща: „Ще подминаваме провокациите, но ще се противопоставим на лъжите”.

Така Гълъб Донев ще стане най-дълго управлявалия служебен министър-председател.

След церемонията в президентството, кабинетът се зае с работа. Минути след 15:30 часа Гълъб Донев и министрите от втория служебен кабинет, който той оглавява, минаха по червения килим на Министерския съвет.

И веднага се заеха с организацията на изборите. Отговорен за координацията ще бъде вътрешният министър Иван Демерджиев. Министрите приеха и сметката колко ще струва предсрочният вот - 87,7 млн. лв.

„Предстои ни отново да организираме предсрочни парламентарни избори. И няма да губим никакво време. Когато някой се е справил отлично с поставената му задача, какво се случва? Възлага му се отново.

Предлагам вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев да бъде натоварен с отговорността да координира подготовката на изброите на 2 април, а министърът на електронното управление Георги Тодоров да координира възложените на Министерски съвет - видеонаблюдение и заснемане”, заяви премиерът Гълъб Донев.

101-вото правителство на България вече работи. Това е и рекорден - пети, служебен кабинет, назначен от един и същи държавен глава. Първото служебно правителство на Румен Радев беше с премиер Огнян Герджиков.

Последваха два кабинета на Стефан Янев. Досегашният Министерски съвет на Гълъб Донев подобри и рекорда за служебно правителство - близо 6 месеца. Кабинетът „Донев 2” е със същия състав, като нов е само министърът на културата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук