За тавана на цените на газа, който в момента Европа иска да въведе мога да кажа следното - в момента се опитва да предотврати социалното напрежение през тази зима и да се гарантира политическо спокойствие за сметка на жертването на пазарните механизми чрез въвеждането на мерки, които са ни познати от едно по-далечно минало и с огромни компенсации, които за тази зима са добре дошли за европейските граждани, но са с непредвидими последици, които ще останат да тегнат над следващите правителства и поколения.

Това заяви президентът Румен Радев на официална церемония по откриването на академичната учебна година във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

"Служебното правителство не трябва да ограничава производството, което е поемане на пътя към стагнацията. То трябва да предоставя най0добрите условия за българите и да търси най-добрите цени“, каза той.

„Тази вечер бензинът вече е под 3 лв. Това е началото на един процес от мерки, който изисква време, така че това да бъде постоянна тенденция. В България все още има политици, които са готови да жертват икономиката в името на идеологията“, за жалост отбеляза Радев.

По думите му обаче нито българското общество, нито българският бизнес могат да търпят подобно нещо.

Президентът коментира и дали ще има режим на тока у нас - нещо, за което се заговори по-рано днес: "България е производител на електрическа енергия и износител на такава и българите няма да стоят на тъмно. Докато е служебното правителство, няма да има ограничение на потреблението на ток".

"Видяхте, че от тази нощ бензинът падна под 3 лева", така президентът Румен Радев отговори на въпроса дали се водят преговори с "Лукойл"

"От нивото на комуникация и съобщенията зависи нивото на обществено-икономическото развитие на всяка държава", каза той. 

"Малко висши училища могат да се похвалят с вашата история, а и не само. Трябва да отдадем дължимото на българските държавници от българските години след Освобождението, които прозряха необходимостта от кадри в пощите и телеграфните агенции. Резултатът е много бърз и той е във вашето висше учебно заведение", изтъкна държавният глава.

По думите му подготвените кадри за телеграфа и пощите са сред пионерите в развитието на младата българска държава.

"Днес вие продължавате тази традиция, защото и днес продължават да се готвят кадри за държавните, общински органи и за всички сфери на обществения живот", каза Радев.

Той поздрави ръководството на университета за новите хибридни специалности. "Това не е просто значим принос в дадени сектори, а това е бъдещето на българското висше образование", подчерта президентът.

"Със знанията, които придобивате, с вашите специалности, вие ще сте хората, които ще определят хода на развитието на обществото. Желая ви успех, бъдете огромни професионалисти и успешни в утрешния ден", обърна се в заключение Радев към студентите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук