Скоро ще проличи дали Северна Македония ще иска да върви по пътя на Европа. Това каза президентът Румен Радев по повод провелите се избори в северната ни съседка

"По отношение на Северна Македония винаги съм бил с открита позиция. Крайно време е, и то ще проличи много скоро, дали новият президент и партията, която спечели, ще заработят най-сетне за европейската перспектива на страната или ще поемат по друга посока.

Винаги съм подкрепял европейската интеграция", обясни той.

"Очаквам в предстоящата кампания за избори за европейски парламент да чуем един съдържателен дебат за бъдещето на Европа!

Нека всеки, който претендира да представя България в Европейския парламент, да заяви ясни позиции как ще представлява страната и как ще защитава нашите национални интересни", коментира той и призова всички партии да положат системни усилия. 

"Нека кампанията за избори за национален парламент не измества и не заглушава дебата за бъдещето на Европа", заяви Радев.

"Крайно време е дневният ред на партиите да се срещне с дневния ред на обществото" - отсече президентът.

"Отварянето на България към Шенген по въздух и море колкото беше положително, то толкова има и отрицателни аспекти. Защото натискът към Австрия бе изключително голям, но сега намаля. Сега Австрия не се притиска така, както беше преди, но ние ще продължим да работим с тях", допълни Радев.

Той заяви, че очаква сформирането на постоянно правителство след изборите, което да се ангажира много сериозно с този проблем.

"Всяка партия трябва да заяви защо иска властта", каза Радев.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Това е по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ