Радев притисна политиците, заплете голяма мистерия с новия премиер БЛИЦ Live

До разговорите се стигна, след като и третият мандат за съставяне на кабинет се оказа неуспешен

На практика предизборната кампания започна. За съжаление и 50-ото Народно събрание не излъчи правителство, за да насроча дата за тези избори, първо трябва да се проведат тези консултации, да се определи кандидат за служебен премиер и по негово предложение да се състави служебно правителство.

Това каза в началото на консултациите с парламентарно представените партии държавният глава Румен Радев.

"Съгласно приетите промени в Конституция възможностите ми са силно ограничени. Пристъпих към разговор с всички потенциални министър-председатели. Тези разговори не са приключили окончателно. Убеждението ми, че не трябва да бавим повече процеса. Трябва да има яснота", добави той.

"Предишния път само и единствено Главчев пое този труден ангажимент да бъде служебен премиер. Сега обаче и други хора са изявили готовност, не е само той. Не искам обаче да хвърлям имена в публичното пространство", заяви още Радев.

"Нашето категорично мнение е, че политическите партии не бива да се бъркат и да дават съвети и напътствия какъв да бъде служебният кабинет и кои да бъдат номинирани за премиер и министри. Не бива по определен и желан дизайн да се определи кой да бъде служебен премиер", заяви депутатът от ГЕРБ Росен Желязков.

"Не бихме искали да влизаме в това, което попада във вашите правомощия - да изберете премиер и по негово предложение да се състави кабинет.

Единственият коментар, който правим, е че основната задача на служебния кабинет е да осигури честни избори. И друг път сме казвали, че нямаме доверие в сегашния вътрешен министър Калин Стоянов, това не е само защото аз съм работил с него и имам достатъчно информация и лични впечатления, че има проблем. Също така има и данни, които показват, че имаме основание за това.

Нашият призив е, че когато със следващия министър-председател обсъждате състава на кабинета, ако може да вземете предвид това и да потърси друг ръководен състав на МВР", каза Николай Денков от ПП-ДБ.

До разговорите се стигна, след като и третият мандат за съставяне на кабинет се оказа неуспешен.

На четвъртия ден, след като президентът пристъпи към изпълнение на процедурата по назначаване на служебната власт, все още няма избран от него кандидат за служебен министър-председател, а датата на предсрочния парламентарен вот остава неизвестна.

По думите на Румен Радев, съвсем скоро ще разберем датата, на която той ще насрочи предсрочния парламентарен вот. 

13 и 20 или 27 октомври са трите възможни недели през октомври за провеждането на избори, като вероятно президентът ще обсъди темата с политическите сили в рамките на консултациите. Те са задължителни по силата на разписаната в Конституцията процедура. 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ