Когато армията от безработни се множи всеки ден мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и премиерската власт. Не е време за сърдити пози. Няма да участвам в този спектакъл. Премиерът трябва да е наясно, че народът не е публика, от която се очакват във всеки момент аплодисменти.

Това зави президентът на България Румен Радев, отговаряйки на въпроси на българските граждани в рамките на "Попитай президента" по bTV. Той отговаря на въпроса, защо президент и премиер на са единни и не вземат мерки срещу глада в България. 

Не сме минавали границата. Трябва да има някакъв баланс. Всяка власт трябва да има някакъв коректив. Особено, когато властта вземе сама решение за въвеждане на извънредно положение. Когато няма съдебна власт, няма парламентарен контрол, когато критичността на масовото съзнание е намаляло от масовия страх, каза още той. 

По думите на президента, той и премиерът са показали единни действия. "Имахме среща с премиера, с кабинета и с националния щаб. Има взаимодействие по редица въпроси", добави той.

Томислав Дончев отговори на президента с препоръка да се смири и да си гледа работата

Не мисля, че имам проблем с премиера. Проблем има там, където се сблъскват паниката и реалността. Трябва ли да управляваме тази криза чрез паника или трупове, каза още Радев. 


Радев коментира и думите на Борисов за "Злата свекърва". 

Как забивам нож в гърба? Тук не трябва да се изопачават фактите. В моето обръщение на 3 април призовах за реални стъпки. И преди това съм ги казвал. Държа на тях да бъде обърнато внимание. Какво последва после? Един спор, който е в главата на премиера. Никога не съм падал да падат ограниченията. Време е да мислим за национална цел. Как бързо и поетапно да излизаме от тази криза, каза той. 

Президентът говори и за мерките срещу коронавируса и тяхното отслабване. 

Когато се цитира СЗО, трябва да се цитира в пълен обем. Там има указание против бързо вдигане на мерките, но там има и други неща, които пропусна премиерът. В обръщението на д-р Тедрос се казва нещо много важно, че към пандемията трябва да се проходи с агресивни мерки, които преди всичко да включват тестове, издирване на контактите, обясни Радев. 

Не може да се борим с тази пандемия с вързани очи. Ние изтървахме момента за безплатното тестване, подчерта президентът. 

Кабинетът взе ясни и навременни мерки за социална изолация и това е много положително, отсече той. Това е безспорно, допълни той.

Кабинетът успя да активира родната промишленост да тъче и шие. Кабинетът разгърна и хипер активна кампания и това да, точно така е. Но, не забравяйте, безплатни тестове трябва да има. Ако сте продавач, шофьор, не искате ли да имате тестове. Не звучи добре, че тестовете са скъпи.

За газопровод, за самолети, не бяха ли скъпи? Приоритетът на кабинета ясно казва, че е в инвестиция в инфраструктурни проекти, а трябва да се обърне това и да бъде инвестиция в човешкия капитал, заяви още държавният глава. 

Не съм искал личен говорител. Ако исках сам щях да назнача, каза Радев, коментирайки действието на премиера Борисов да обяви публично, че бащата на президента е починал. 

Президентът разказа, че се обадил на премиера два часа преди да наложи вето и го уведомил. До този случай двамата се чували често, след това - не.

Не искам да се бъркам в работата на експертите, уважавам ги и винаги съм къзвал, че трябва да се спазват препоръките им. Но нека се вслушаме в СЗО, която призовава за тестване и тестване, коментира президентът. Той критикува, че страната ни е закъсняла с тестовете.

Кабинетът взе ясни и навременни мерки за социална дистанция и изолация и това е добре. Кабинетът успя да се включи навреме и да активира родната ни промишленост да тъче платове. Това са положителни стъпки. Както и разгърната хиперактивна кампания, изброи държавният глава. Но критикува това, че няма масови тестове.

Трябва да обърнем приоритета на кабинета, който е за инвестиция в инфраструктурни проекти, в инвестиция в човешкия капитал, призова Радев.

Депутатите сами показаха, че действат по команда. Неведнъж са приемали да бъдат командвани, така се случи и с решението за  заплатите им, обясни президентът защо сам той е изкомандвал депутатите.

Ние сме парламентарна република и парламентът трябва да изпълнява ефективен контрол над правителството, а не да бъде негов придатък. Депутатите допуснаха да бъдат командвани многократно от г-н Борисов - това не е ли шашкане във всички посоки, попита президентът.

Радев заяви, че подкрепя извънредното положение. Драстично обаче изоставаме със социални и икономически мерки. Това създава напрежение, добави той. 

Ще покажа реакцията на работодателите и на работниците. В първия вариант, интересът беше много слаб. Сега има индикация, че повече работодатели ще се включат. 

"Задължително трябва да има помощ за бедните. Мерките трябва да са навременни, безвъзмездни и достъпни. Закъсняхме. Другите държави масово въведоха веднага масови социални мерки, за да не остава никой зад борда. Никой да не остава зад борда. Трябва ли гладният човек да излезе на улицата и да помете всичко?"- попита президентът. 

Трябвало да има ваучери за храна, да бъдат актуализирани социалните плащания, добави той. Има резерв в бюджета и никой не говори за него, подчерта Радев.

Много е важно е в тази криза доверието между институциите и хората, те да усеят, че има държава. Защото това влияе и на психическия климат вътре в семействата, който е разклатен. Специалистите казват, че когато си под психическо напрежение, имунитетът се срива, коментира Радев. Той разказа, че му се обаждат родители на деца с увреждания, за които е важно те да излизат.

Не трябва да допускаме в България да се случва това, което стана в Англия - хората масово хукнаха по парковете. Затова е по-добре  управляемо, с ясни правила, зададени от правителството, да се пуснах хората в парковете и на Витоша, полицията да следи, предложи президентът. Защото се опасявам да не стане така, че хората в един момент да умаловажат мерките, допълни той. И разказа, че на Витоша е виждал как семействата са на разстояние едно от друго.

Ние, българите, доказахме, че можем да сме отговорни, трябва да се разчита на съзнанието на хората, коментира още държавният глава.

Премиерът е обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но не приемам да си гради образа върху страха, който сам раздухва, върху трупове. И все пак ще има виновен, знаем, че ще е Радев, каза той..

Не критикувам карантината, а апелирам за това да има достатъчно мерки - социални, икономически, да се управляват ограниченията разумно, каза още президентът. И даде пример, че по улиците има същия трафик, както преди.

Хаосът при излизането на тези мерки може да бъде много по-опасен от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение, смята Радев. Не можем да кажем дата за излизането.

Запитан дали би удължил извънредното положение, той отсече: Мерките трябва да останат, докато не се види какво се случва. Но ние закъсняваме с подкрепата за домакинствата в нужда, на малкия и средния бизнес. Други държави, коитто го направиха, ще са пред нас по конкурентноспособност.

Ако се забавим с мерките и изпаднем в рецесия, а други държави вече дърпат мощно напред, ще се случи масова емиграция към тях, това е най-лошият сценарий, предупреди той.

Не говоря за хеликоптерни пари да ръсиш за всеки, говорим за хората, които са застрашени от град. Повишаване, преразглеждане и актуализация, ваучери за храна, не трябва да оставяме да има гладни хора, отсече Радев и цитира банкера Буров, който казва, че безработицата е най-голямата беда. 

Не искам и не трябва да делим живота и смрътта на българите на само починали от кронавирус, а другите да ги забравим. Годишно през зимата умират от усложнения по 2000 души, на месец по 300 души.

Това е една мрачна статистика. Е, от какво умират тези хора, няма ли да направим брифинг и да кажем, че вчера у нас са умрели еди колко си хора, от глад, студ, липса на медикаменти, липса на достъп до здравеопазване. И ксамо сега ли се сещаме за възрастните хора в България?

Ще мине тази криза и ще забравим, че има възрастни хора. Трябва да мислим как да вдигнем продължителността на живот, смята държавният глава. 

Игра с живота не трябва да има. Да, това е мрачна статистика, но нека не забравяме, че грижата за възрастните хора трябва да е сред най-важните в държавата, отсече той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!