Не трябва самият дебат за коронавирус да се политизира и да търсим политически дивиденти. Това апелира президентът Румен Радев в ефира на БНТ. 

"Нека не пренасяме дебата върху полюса да има или да няма мерки. Трябва да се търси дебат с повече експертност за устойчиви решения, които да работят", каза президентът и добави, че правителството все по-трудно овладява кризата.

Радев уточни, че за преодоляването на кризата се изисква смирение, но не и смиряване с пропуските. "Некомпетентното политическо вмешателство да се сведе до минимум", каза още президентът.

"През пролетта само за няколко случаи на коронавирус България бе затворена. След самодоволните брифинги на властта хората изгубиха вяра и мерките бяха снети. Въпреки предупрежденията за втора вълна, това не се случи. Напоследък дори чухме самопризнания, че вирусът бил оставен да се развива масово. Виждаме резултата - растящ брой случаи, медици, които работят извън предела, претоварени болници..", уточни Радев.

"Правителството бяга след кризата и ръси пари на посоки, но ефектът не се вижда", категоричен бе той.

"В никакъв случай да не търсим отговорност и да обвиняваме хората, че са несъзнателни или недисциплинирани. Ако всички сме отговорни и солидарни, ще преодолеем предизвикателството въпреки хаоса", каза още Радев.

Запитан какво е направил той, за да защити живота на хората, Радев отвърна: "Президентът не разполага с реални инструменти за управление. Вие въпреки многото внушения знаете, че пред вашата телевизия аз направих серия обръщения към народа и НС".

"На всички мои срещи и посещения в болници, общини и фирми, разговори с министър на здравеопазване и т.н., аз призовавах за важни неща - от самото начало към стриктно спазване на мерките и търсене на баланс, към здравни и социални икономически мерки", заяви той.

"Никога досега не съм имал положителен тест за коронавирус и до момента съм в идеално здраве", категоричен бе президентът. 

Той коментира и скандалът в Естония, където трябваше да преустанови официалните си срещи заради подозрения, че е болен от коронавирус:

"Получих кратък смс - ген. Петков е положителен за ковид. В момента, в който РЗИ ми връчи документ, изпълних всички изисквания.
 
Естонската страна не ми е прекратявала визитата, това е споразумение между мен и президента на Естония, на какво основание аз да напусна държавата

Вие как преценявате какъв е контактът? Аз съм в такъв режим от началото на пандемията, в контакт с хиляди хора, но спазвам стриктно всички мерки за хигиена, дезинфекция и съм нямал проблем.

Само преди дни имах отрицателен тест. А това, че някой побърза да направи скандал с бързо информиране на естонската страна, е друго. 

Защо според вас никой не уведоми РЗИ? Те са оторизираният орган, който решава при какви условия и какво представляват контактите, моралният пример на президента е спазването на закона."