Три искания, свързани с правата на българите в Северна Македония, изложи президентът Румен Радев по време на днешната си среща с техни представители от различни сдружения. Ето какво уточни той в личния си фейсбук профил:

Вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ, наравно с другите части от народи, е задължително условие за даване на съгласие от страна на България за начало на преговорите за членство на югозападната ни съседка в ЕС.

Държа на това, както и преди началото на преговорите да има ясни гаранции за защита на българското културно-историческо наследство в РСМ. Преди да отворим вратата за начало на преговорите следва да видим и ясен и устойчив процес на изкореняване на езика на омразата.

Стремежът на македонските българи да бъдат пълноправни и пълноценни граждани на своята страна Република Северна Македония трябва да бъде подкрепен.

Само така нашите сънародници могат да бъдат напълно интегрирани в обществено-икономическия живот, да имат място в квотното представителство в администрацията на страната и да станат видими в нейния правен мир, защото в момента те са невидими там. Наш дълг на Република България е да помогнем това да се промени.

Наред с амбициозните календарни графици за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, транспорта, инвестициите, образованието и културата, трябва да има и ясен календарен график за решаване на отворените политически проблеми. За това настоявам и пред двете правителства. Загърбването на тези проблеми ще доведе до блокиране на процеса на европейска интеграция на РСМ, което България не желае.

Пътят към членството на РСМ в ЕС следва да се основава на зачитане на човешките права, на покриване на Копенхагенските критерии, на изкореняване на идеологемите от тоталитарното минало.

Децата на нашите сънародници в РСМ не трябва да се срамуват да се нарекат българи, заради това, което четат в учебниците и заради плочите, които виждат на входа на своите училища. Категорично трябва да бъде сложен край на този процес на насаждане на омраза към българите и България.