България започва подготовката за сечене на евромонети. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Албания.

„Само преди минути в Брюксел бе подписан изключително важен документ от министъра на финансите и гуверньора на БНБ с всички страни от еврогрупата. Президентът на еврогрупата и секретарят Валдис Домбровскис подписаха меморандум, с който България започва подготовката за сечене на евромонети”, каза Радев.

Той изтъкна, че това е признание за усилията на няколко правителства. „Това е особено признание на всички страни от еврогрупата за усилията на служебното правителство да се справи с инфлацията. То пречупи тренда, признават се усилията за макрофинансова стабилност”, изтъкна заслугите на служебния кабинет държавния глава.

По думите му е много важно парламентът да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. 

„Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген. Това до голяма степен зависи от нас”, подчерта президентът Радев.

Той коментира и политическата обстановка у нас. "Лъжата разбива политическата система, каза Радев относно политическите престрелки от вчера и днес.

„Продължаваме да обсъждаме темите около енергийната сигурност, мигрантската криза и икономическото развитие. В България най-добре знаем, че без пълноценната интеграция на страните от Западните балкани не може да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа Продължаваме и темата за Шенген. Работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работа и в България. Моят апел към всички политически партии – нека тази тема не се политизира. Нека не се използва за лична разправа между партийни лидери”, каза държавният глава.

Той коментира и журналистическото разследване на Sky News за ранен мигрант при стрелба на турско-българската граница в началото на октомври.  

„Върши се щателна проверка. Към момента от доказателствата е ясно, че имаме агресивно поведение от страна на мигранти, потрошен автомобил на „Гранична полици” и ранен български полицай при изпълнение на служебните си задължения. Нямаме факти, доказателства и данни че е бил произведен изстрел от български полицай към мигрант", обясни Румен Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук