Държавният глава Румен Радев ще приеме днес от 14 часа кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Румен Радев определи вчера председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията.

Това се случва за първи път в новата българска история.

След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава можеше да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Кой е Димитър Главчев?

Димитър Главчев беше избран за председател на Сметната палата от 49-ото Народно събрание на 28 юли 2023 г. с мандат 7 години.

Той е  депутат от ГЕРБ в 41-вото, 42-рото, 43-ото, 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание. Избран е за заместник-председател на 49-я парламент.

Борисов с бомба за знаков гербаджия: Гласят го за премиер, а аз не съм го виждал от 10 години!

От 19 април до 17 ноември 2017 г. е председател на 44-то Народно събрание.

Димитър Главчев е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от УНСС.

Той е дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук