Отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. С единството на меч, дух и слово България устояваше в бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история. В най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на Отечеството.

Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в приветствие по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност, добави Радев.

Днешният празник е тържеството на единството на народ и армия. Нашата вековна история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни. И нека днес в този светъл за всеки българин празник отдадем признателност към нашата армия, призова държавният глава.

Днешният 6 май е по-различен. Няма да има парад и гражданите няма да видят своята армия, но нашите военни отново са на своя пост и ще демонстрират своите умения. Нека бъдат уверени, че нашата признателност към тяхната рискова дейност и високо отговорна мисия е искрена и непреходна.

Нека не забравяме, че 6 май е и ден на храбростта, която всеки българин носи дълбоко в сърцето си като скъп завет от горди и непреклонни предци. Нека не забравяме, че сме в дълг пред онези, които влизаха безстрашно в бой за България и загиваха с едничката утеха, че отдават живота си за свободата и достойното бъдеще на своя народ.

Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение. Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на завещания морален пример в нашето ежедневие. Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение, затова нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин, онзи който изрича истината и който не се примирява с несправедливостта и произвола.

Скъпи млади българи, на този празник, се обръщаме към вас. Вие сте призваните да направите решителни крачки и да сбъднете идеала за модерна и достойна България, посочи още Румен Радев.

„Нека всяко изпитание, през което преминаваме заедно ни прави по-човечни, по-силни и по-сплотени. Честит ден на храбростта!