Метежникът "президент" Румен Радев има таен план за унищожаването на най-голямата партия в България – ГЕРБ с подкрепата на кръга "Капитал" и финансовите потоци на Васил Божков – Черепа.

Коварният сценарий предвижда Радев да превземе МВР, службите и поста на главен прокурор и да нареди свои хора във Висшия съдебен съвет. За целта Радев ще се опита да извади от затвора най-доверения си съветник Пламен Узинов и да го постави на мястото на Младен Маринов и да го превърне в свое основно оръжие.

Действията на Радев говорят именно в тази посока. "Президентът" се превърна в рупор на атаката срещу правителството, премиера и обвинител номер 1 Иван Гешев. Подкрепят го активно хората от кръга "Капител", отрочето им "Дай България", нейният лидер Христо Иванов и представителят на "Антикорупционният фонд" Николай Стайков.
 


Николай Стайков

Именно тази кохорта организира протестите в "Росенец", които под мантрата "Лошите Пеевски и Доган", имаха за задача да всеят етническо напрежение. Паралелно с това в София, Радев, нарушавайки грубо Конституцията, провокираше протестни действия.

Подозрителното съглашателство между Радев и неговите нови съюзници и финансовата мощ на Черепа са превърнали в отправна точка назначаване на военна хунта, която да турпилира държавните институции и да ги превземе отвътре. Това е и причината основната мишена на атаката, наред с премиера и главния прокурор, да е вътрешният министър Младен Маринов.
 


Васил Божков

Дългогодишният служител на МВР се е изкачил сам по йерархията на системата на вътрешната сигурност, благодарение на своите качества. За първи път от години начело на МВР има доказани професионалисти, като Христо Терзийски и Ивайло Иванов, които са показали, че са лоялни единствено към държавата и нейните граждани.

Това обаче е трън в очите на Радев и партньорите му, които пришиват не само Маринов, но и правосъдният министър Данаил Кирилов като хора на Делян Пеевски, без да посочват никакви конкретни доказателства за такава близост.

Припомняме само, че Кирилов повече от 15 години е редом до Борисов още от времето, в което той бе кмет на София. Манипулаторите от кръга "Капитал" и тяхната нова маска – Радев обаче не признават фактите, защото целят единствено да обслужват личните си властови интереси.

По-далечната цел на Радев е не само свалянето на Гешев и Маринов, но и арести на кметове на ГЕРБ в големите областни градове. За да стопи доверието в управляващата партия и да я обезсили преди парламентарните избори през март.

Както е известно кръгът "Капитал" има изключително голямо влияние в Съдебната система, а последното доказателство за това е оправдаването на Иво Прокопиев по тежките престъпления, които му бяха повдигнати.
 


Иво Прокопиев

За момента Радев и компания са постигнали само първата си задава – тоталното овладяване на НСО. Службата вече е превърната в преторианската гвардия на "президента" и изпълнява само провокативни действия. Президентът, през новия си говорител Христо Иванов, шумно настояваше за снемане на охраната на Доган и Пеевски, въпреки докладите на службите, че налице е реална опасност за живота им.
 


Христо Иванов

Както БЛИЦ писа пръв двамата политици сами се отказаха от държавната охрана. В същото време обаче съпругата на Радев – Десислава продължава да е возена и пазена от телохранители на НСО и се вози на служебен "Мерцедес".

Въпреки всичките призиви обаче Радев така и не обяснява защо неговата половинка се ползва със защитата на държавните гардове. По Конституция в България няма длъжност "Първа дама" и по тази причина охрана не ѝ се полага.


Десислава Радева

Но както вече казахме фактите за Радев и съюзниците му нямат значение. От значение е обаче сигурността на българските граждани и стабилизиране на обстановката в държавата. Затова е необходимо единство и взаимна подкрепа, още повече, че се задава чудовищна финансова криза заради пандемията COVID-19. Крайно време е метежникът Радев и хунтата около него да осъзнаят, че ако продължават с безобразните си антизаконови действия ще пожертват България.

Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ