Притеснява ме, че парламент с рекордно ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие посяха към Конституцията. Така президентът Румен Радев коментира приетите на първо четене от НС промени в Конституцията.

"Мисля, че това не е нормално. Парламентът има критично важни въпроси, в които да се съсредоточи. Не трябва да оставя впечатление, че основния закон в държавата се използва като оправдание на необходимостта от съществуване на тази коалиция. Аз в такъв парламент не мога да внеса предложение за Конституция", подчерта той.

По повод евентуално вето върху бюджета, президентът заяви, че това, което е казал е изиграло своята роля, но престои да стане ясно как ще се развият нещата.

Държавният глава коментира и темата с Шенген.

"Това, което министърът на вътрешните работи на Австрия казва, е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни. За нас е критично важно да бъдат отворени сухопътните граници. Условията, които министърът поставя, са неприемливи за България", посочи още Радев.

Припомняме, че както БЛИЦ писа Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. Границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик, но има условия, сред които България и Румъния да приемат бежанци.

Президентът Румен Радев присъства на официалното откриване на газовата връзка между България и Сърбия в Ниш.

"Знаете, че имаше забрана от страна на Русия към всички кандидати от ЕС за този газопровод. Така че единственото решение за него беше да се направи с Азербайджан и Армения. Щастливи сме, че Сърбия намери решение" , каза той по-рано в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и този на Азарбайджан Илхам Алиев.

"Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар", каза от своя страна Вучич.

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия.

Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и определиха изграждането ѝ като важна стъпка за развитието на региона.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук