Аз мисля, че е крайно време да започнем да мислим трезво за войната в Украйна и нашите отношения. В тези критични времена българските управляващи нямат собствено мнение. Това заяви президентът Румен Радев. 

"За съжаление българските управляващи нямат собствено мислене, собствено мнение и позиции. Трябваше ли големите държави членки във Вилнюс ускореното приемане на Украйна в НАТО в момента е абсолютно неприемливо, за да може и нашите управляващи да започнат да сменят позициите си?

Трябва ли да чакаме министъра на отбраната на Великобритания, който да каже, че не може да чака Великобритания да е склад за въоръжените сили на Украйна, за да спрат нашите управляващи да гледат на нашите въоръжени сили като склад на чужда армия", попита реторично държавният глава.

"Виждате, че нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ повишаваме нашата сигурност. Напротив конфликтът се задълбочава. Жертвите стават все повече. Колкото повече оръжия поглъща, има толкова повече загинали хора и разрушения. Украйна настоява да води тази война, а сметката се плаща от Европа:, коментира още Радев.

"Тази война има много измерения, има икономически изражения. Тя е заплаха за цяла Европа, Няма МВР, няма военно положение - всичко е едно", каза още той.

Той се обяви против изпращането на БТР-и от складове на жандармерията, след като във военно положение и МВР, и армия става едно в името на националната сигурност.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук