Редно е и втората политическа сила да получи допълнително време за преговори за съставяне на кабинет. Това обяви президентът Румен Радев, който е на срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел

"Всеки опит за съставяне на кабинет трябва да бъде насърчаван. Първата политическа сила получи допълнително време за тези усилия. Редно е и втората политическа сила да има някакво допълнително време за преговори", посочи държавният глава. И допълни: "Дано това допълнително време да се използва освен за съставяне на кабинет и за приемането на някои важни закони, а не за предизборна агитация".

"България ще влезе следващата година в Шенген, работейки с Нидерландия и Австрия. И на този съвет ще повдигнем темата с президента на Румъния", заяви още президентът Румен Радев.

По думите му това е важно за развитието на страната, за европейското бъдеще на България, за възхода на българската икономика, за стандарта и качеството на живот в България. Влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашки по границата ни с Гърция и Румъния, ще има и положителен ефект върху туризма, допълни Румен Радев.

Отказан Шенген: Румънските превозвачи удариха по масата, ето какво настояват да се случи с България

Според президента влизането на България в Шенген означава по-голям приток на чуждестранни инвестиции в страната ни.

"Това е борба за нашето достойнство. За първи път България получава таква подкрепа от всички държави членки и от всички европейски институции. Оценяват се всичките ни усилия за охрана на общата граница, за борбата с нелегалния трафик на мигранти, с вторичната миграция, ние разкриваме все повече нелегалните мрежи - транснационални и вътрешни. Трябва да помогнем Нидерландия и Австрия да решат вътрешнополитическите си проблеми", добави държавният глава.

Той поясни, че България призовава за ангажиране с ясни времеви срокове и много точни критерии.

"България е изпълнила всички технически критерии, все още има претенции от страна на Нидерландия и Австрия. На път сме да постигнем точен срок за приемането на България в Шенген, който да бъде необратим. Догодина България ще се присъедини към Шенген категорично. Румъния осъзнава, че най-добрата стратегия е двете страни да вървим заедно", каза още Румен Радев.

Какво каза Марк Рюте

В същото време, премиерът на Нидерландия Март Рюте заяви, че иска от България да приключи механизма за мониторинг на Шенгенската информационна система и нова оценка по Механизма за сътрудничество и проверка. 

Това може да се направи до лятото и ако има положително развитие, България може да се присъедини към Шенген.

"Както казах преди, не казваме "не", а "не сега". Трябват ни още две неща от България - да приключи механизмът за мониторинг на Шенгенската информационна система и второ, нова оценка по механизма за сътрудничество и проверка.

Това може да се направи до лятото и ако има положително развитие, България може да се присъедини към Шенген", заяви днес Рюте преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук