Следим с интерес и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави (в Украйна - бел ред). Всички виждаме, че стратегията за даване на още, още и още оръжия явно не дава резултат.

Това заяви президентът Румен Радев след разговорите с президента на Словения, която е на посещение у нас.

По-рано френският държавен глава Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап "няма консенсус" за подобно решение.

"Големият проблем вече не е в оръжията, а че свършват хората на бойното поле. И аз вярвам, че европейските лидери ще проявят разум, така че да не стигаме до извънредна ескалация, Трета световна война и ядрен конфликт", добави Радев, като изтъкна, че това е сериозен риск за глобален сблъсък.

Той очаква от премиера Денков да разясни за изложената от него готовност за двустранно споразумение за сигурност по време на посещението си в Киев.

"Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна, означава глобален сблъсък", смята Радев.

"Виждаме, че стратегията за постигане на победа на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. "Напротив - броят на жертвите расте, разрушенията растат, а в Украйна има опустошителна демографска криза. Има и повишен риск от глобален сблъсък. И икономически и социални проблеми не само там и в Русия, но и в цяла Европа", добави държавният глава.

Рано сутринта на пл. „Св. Ал. Невски“ Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посрещнаха Наташа Пирц Мусар и съпруга й Алеш Мусар с официална церемония. Държавният глава на Словения отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин. Президентът на Република Словения е на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев, а със себе си води и бизнес делегация.

След това на „Дондуков“ 2 се проведе разговор "на четири очи" между Румен Радев и Наташа Пирц Мусар, както и пленарни разговори между официалните делегации на България и Словения.

"Радвам се, че днес обсъдихме конкретни идеи за активиране на нашите двустранни отношения и също така ние се обединихме около идеята, че има голям неизползван потенциал.

В рамките на няколко години сме удвоили търговския обмен между двете държави, можем да продължим сътрудничеството в областта на търговията, инвестициите, енергетиката, новите технологии, селското стопанство, образованието, науката и културата", заяви Румен Радев на брифинг след разговорите.

Румен Радев благодари на словенския президент за силната подкрепа, която страната оказа на България за пълноправно членство в ОИСР и Шенген.

"Споделяме мнението, че наистина ЕС трябва да се съобразява със своите решения и стандарти и България и Румъния не могат да стоят повече извън пълноправното членство в Шенген. И то във времена на енергийна и икономическа криза и във време на война, когато военната мобилност е основен фактор за гарантиране на мира, сигурността и стабилността", заяви президента.

По-късно Румен Радев и Наташа Пирц Мусар ще открият в София Българо-словенски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с агенцията за бизнес развитие SPIRIT Slovenia.

Целта на събитието е насърчаване на контактите между компаниите от двете страни и проучване на възможностите за активизиране на стокообмена между България и Словения, както и стимулиране на съвместната търговия и инвестиции.

В рамките на посещението си у нас държавният глава на Словения ще посети Пловдив. Предвидени са и срещи с председателя на Народното събрание и с министър-председателя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук