"Горд съм да видя толкова родолюбиви българи на Шипка днес. Тук подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с воините на руския император Александър II, отвори пътя към свободата на България.

И точно тук пред очите на целия свят с камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще. Днес сме се стекли хиляди, за да заявим, че 3 март не ознаменува само датата на един международен договор" - с тези думи президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

"3 март е много повече от един исторически триумф. Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи. Това е нашият национален идеал, нашето бъдеще като народ, затова и въпреки всички превратности на времето, Нова България не помни епоха, в която на празника Шипка е опустявал", заяви президентът.

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

"Днес е ден за единение. Днес е ден да се обединим около нашите ценности.

Но и тази година, няма да го крием, е по-различна от другите. Ние няма да забравим, че проповедниците на разделението отстъпиха пред силата на 3 март - не от съвест, не от уважение към историята, не от почит към костите на нашите предци.

Йотова заговори за гавра и оскверняване на българската история!

А благодарение на вас. Затова ви благодаря. Няма да погазим своята памет", каза още президентът Радев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук