Органите на реда, заедно с партньорски служби, правят всичко възможно да установят източниците на бомбените заплахи и да ги неутрализират. Няма реални заплахи за образователната система и за изборите.

Това заяви президентът Румен Радев пред медии по повод зачестилите сигнали за бомбени заплахи в училищата в страната.

„Докато не видим ясно точно откъде идват заплахите, не можем да кажем с категоричност точно кой ги извършва. Това са хибридни атаки без реална заплаха за бомбени атаки. Надявам се да се вземат мерки за спокойствие за изборен процес“, каза още той.

За излезлите зърнопроизводители на протест, държавният глава коментира: „Поставих много сериозно този въпрос на съвета на ЕС, поставих го пред председателя на ЕК, на ЕС. Заедно с лидерите на Полша, Чехия, Унгария, Румъния, настояваме за спешно регулиране на този въпрос и за адекватна подкрепа на селскостопанските ни производители, така че тя да отговаря на щетите им.“

По повод обвиненията относно отказа за изпращане на оръжия към Украйна, той заяви: „Господин Костов явно е забравил българската конституция, но ние не сме забравили, че по време на негово властване България беше разпродадена на безценица. Българската позиция е ясна и еднозначна – няма да изпращаме оръжия и боеприпаси.“

„Политическите партии, не президентската институция, отдавна излязоха от нормите на българската конституция със системния си отказ да съставят правителство. Време е да проявяват тази отговорност.

В противен случай конституцията казва, че президентът трябва да назначи служебно правителство. Не е толкова страшно. Служебното правителство показва, че страната може да се управлява ефективно, дори по време на най-тежки кризи. След решаването на редица проблеми и кризи, сега ще бъде още по-лесно“, каза още той.

По отношение на триъгълните сделки той коментира: „Тези, които най-много оплакват липсата на триъгълни сделки, по време на тяхното управление беше момента за тези сделки. Когато март и април някои от държавите членки на НАТО сключиха споразумение с Германия за тези триъгълни сделки, оттам нататък няма безплатни триъгълни сделки. Даваш старо въоръжение, получават също старо въоръжение, но НАТО-вски тип. Да бяха го направили тогава, това е коректното.“

"Що се отнася до сегашните триъгълни сделки, да е ясно. Специално в Словакия случващото се. Те дават МИГ-29, получават бойни хеликоптери. Едното е средство за ПВО, другото е хеликоптери. Да, има смисъл, ако нашето правителство е готово, следващият парламент, да заделят 700 млн. лв за хеликоптери. Това не са безплатни триъгълни сделки. Те са с облекчение, но обаче не решават въпроса с охраната на въздушното ни пространство", каза още Радев.

Той призова да се направи всичко възможно нашите летци имат съвременни изтребители: "В закона за отбраната на въоръжените сили ясно пише, че армията ни охранява въздушното ни пространство самостоятелно или със съюзниците ни, но не без нашите военно-въздушни сили."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук