Президентът Румен Радев написа пост в социалните мрежи по повод Международния ден на възрастните хора. По думите му в момента България е изправена пред сериозно демографско предизвикателство. Ето какво още написа Радев в личния си фейсбук:

В Международния ден на възрастните хора обществото ни трябва да си припомни, че нашите майки и бащи заслужават да им осигурим необходимите грижи и подкрепа, за да се радват на достойни старини. Всеки възрастен човек заслужава уважение и внимание към неговите потребности, за да бъде старостта време за спокойни и сигурни дни.

Днес Организацията на обединените нации насочва вниманието на правителствата към адаптиране и стабилизиране на обществените системи, които предоставят здравни и социални грижи за възрастните.

Пренастройването им, според нуждите на повече възрастни хора в бъдеще, е въпрос не само на национална стратегия и сериозен финансов ресурс за увеличаване на възможностите за домашна грижа или домове за възрастни, но и на повече подготвени хора, посветени на професиите да помагат.

Остаряването от житейски епизод се превръща в сериозно демографско предизвикателство за България, което изисква отговорни, смели и прозорливи управленски решения.

Днес, без отлагане и изчакване, е време за действия, които да подобрят взаимодействието между здравната и социалната системи, за да не се чувстват възрастните изоставени, забравени или пренебрегвани. Днес, а не след години, трябва да възпитаваме усещане за съпричастност и солидарност между поколенията. Да се погрижим за нашите възрастни утре зависи от това, какво инвестираме в нашите млади днес!