България ще окаже подкрепа на децата и семействата, търсещи спасение от военния конфликт в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представителя на УНИЦЕФ за страната ни Кристина де Бройн, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата отбелязаха дългогодишното ползотворно партньорство и постигнатите добри резултати в процеса по деинституционализация на грижата за децата, както и по отношение на изграждането на услуги за ранно детско развитие в България.

Държавният глава подчерта готовността на България да окаже хуманитарна помощ на бежанците от Украйна, като заедно с това създава възможност украинските деца да продължат образованието си в българските училища и детски градини, а техните възрастни близки да бъдат включени в пазара на труда у нас.

Президентът изрази признателността си към българите, които отвориха домовете си за нашите сънародници от Украйна и за украинските граждани. „Убеден съм, че ще направим каквото е необходимо като държава и като народ, за да предложим добри условия за живот на децата от Украйна и техните родители“, посочи още Румен Радев.

Кристина де Бройн открои действията на УНИЦЕФ за оказване на подкрепа за децата в засегнатите от войната региони на Украйна, както и на евакуиращите се от конфликта семейства, жени и деца. По оценка на УНИЦЕФ около 1 000 000 деца са напуснали Украйна от началото на военните действия и организацията е готова да засили подкрепата си за държавите, към които се отправят бежанците.

По време на срещата беше обсъдено развитието на политиките за децата и семействата в България, защитата на правата на децата, както и ключовата роля на образованието за пълноценната интеграция на уязвимите деца. „Президентската институция ще продължи да подкрепя политиките за децата и младежите в неравностойно положение“, подчерта президентът Радев.

Кристина де Бройн отбеляза значението на новата Програма за партньорство между УНИЦЕФ и Правителството на Република България за периода 2023-2027г. По думите й в нея ще бъде поставен акцент върху ранното детско развитие и подкрепата на родителите, гарантиране правата на децата и тяхната закрила, социалното включване, както и пълноценното участие на децата и младежите за реализиране на техния потенциал и интеграцията им в обществото.

Държавният глава подчерта усилията на институциите за установяване на върховенството на правото у нас, което ще промени коренно обществената среда, ще насърчи икономическия растеж и ще създаде много по-привлекателни условия за живот и развитие на младите българи.