Държавният глава Румен Радев проведе предпоследната от серията консултации с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание (НС) в съответствие с конституционната процедура преди връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Тя бе с представители на „Има такъв народ“ (ИТН).

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Вие усещате, как ниската избирателна активност ни поставя пред предизвикателства. Повдигнахте темата за третия мандат. Следите хода на консултациите с другите партии. ГЕРБ предложи правителство на малцинството, БСП също имат амбиция, а „Възраждане“ са за анти ГЕРБ коалиция“, каза Радев и поиска описания на предложението на ИТН.

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Има съмнения колко са гласоподавателите в България. Недоумяване защо избирателните списъци не се актуализират. Политическите партии трябва да си спазват думата.

Само така ще се върне доверието на българите. Ние говорим за експертен кабинет, който да спазва публично оповестена програма. За първи път ще имаме кабинет, който няма да ги излъже“, каза Тошко Йорданов.

„С първия и втория мандат няма политическа подкрепа.

Ако прецените да ни връчите третия мандат, ние ще започнем да изготвяме програма“, добави Йорданов.

Президентът Радев заговори за реформа на избирателната система.

„Повдига се темата за стабилизиране на политическия процес и по-лесно формиране на мнозинство, чрез реформа на избирателната система. Има два варианта. Гръцкият е с бонуси, които се дават на първия или смесена избирателна система с мажоритарен елемент. Какъв е вашият поглед?“, попита Радев.

„Имаме ясна теза по този въпрос. Има и трети вариант – президентска република“, каза Йорданов.

В този момент той бе прекъснат с тези думи на държавния глава: „Само да те прекъсна, сега да не кажат, че си подаваме топката. Това вие го повдигате“.

„Ние не си подаваме топката, ние се опитваме да направим рефередум по темата. Тук нямаме подаване на топки.

В една президентска република, в която президентът има изпълнителната власт, има по-голяма легитимация. Когато има политическа криза, тогава идват варианти за промяна на избирателната система. Най-цинично погледнато в държавите с президентско управлени няма такава криза, каквато е тази у нас.

Продължи ли тази политическа каша, напълно вероятно е хората да озреят за тази идея“, отвърна Тошко Йорданов.

По-късно днес държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на „Величие“.

Резултатите до момента:

ГЕРБ-СДС и ДПС са „За“ правителство с първия мандат, ПП-ДБ остават опозиция, а „Възраждане“ и БСП имат апетити за правителство с третия мандат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!