Опозиция на радикалните партии ще се наблюдава в 51-то Народно събрание.

Това обявиха в студиото на БНТ Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" и Първан Симеонов от "Галъп".

"Все още не е ясно дали ще има 8 или 9 партиен парламент. Битката за второто място сякаш е най-голямата интрига. Ще трябват поне три формации, за да се състави правителство, може би дори четири", каза Симеонов.

"Най-значимият резултат е, че между 1/4 и 30 на 100 ще бъде представена от радикални играчи - "Възраждане", МЕЧ, ИТН, евентуално и "Величие"  между 25 и 30 процента ще са това. 

Всички те виждаха своето място като опозиция, освен някой друг отцепник, ако се появи. 

Осмият изненадващ играч - Радостин Василев и неговият МЕЧ

Политическото им поведение ще е на радикална опозиция. Преди два парламента бяха само ГЕРБ и анти-ГЕРБ, после се разделиха на евроатлантици и останали. Сега е различно, могат да се сформират и други", допълни Димитрова.

"ИТН много се промениха в последно време. Напоследък показват как се прави политика. Те са определено западни, но в същото време в част от темите са по-консервативни. 

Последното, което прокламираха беше "Здрав разум". Най-големият радикал преди 3 години вече наистина показва здрав разум", смята Симеонов. 

Шансовете за новата сглобка

По думите на социолозите все още шансът ГЕРБ и ПП-ДБ да се договорят не е никак малък, което би било единствената възможност да се състави кабинет.

Борисов ги разпори по шевовете, обаче Кирето, Денков, Асен пак са доволни

"В изказванията на ПП-ДБ и ГЕРБ няма твърди разделителни линии. Политиката им по ключовите въпроси не е толкова различна. Могат да седнат на масата. Виждам една потенциално отворена врата и добри предпоставки за преговори между тях.

Има запазена територия между тях. Няма да има лесни преговори, но да се надяваме, че ще си дадат сметка. Нормално е първата политическа сила да има своите приоритети и да има разумен диалог", посочи Димитрова.

"Вероятно ще се говори за съдебна система. Равноотдалечен премиер трудно може да се намери, никой няма да го остави да изглежда равноотдалечен.

Във всички случаи обаче ще им трябва трети играч, даже и четвърти", смята Симеонов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ!