Инфлацията вече е близо 20%. Печалбата на държавните предприятия е над 528% на АЕЦ-а и 720%  на БЕХ. Парите, които за първото тримесечие са събрани от непредвидимите печалби на държавните предприятия, са над 1 млрд. лв. за първото тримесечие.  Това заяви зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай в процедура от трибуната на парламента.

И настоя законопроектът на ДПС, с който необоснованата печалба на ВЕИ и държавните предприятия за производство на ток се преразпределя към бизнеса, общините, училищата, детските градини, старческите домове. Мнозинството отхвърли включването на проекта в дневния ред на НС.

Аталай припомни, че продължава подпомагането за зелена енергия на предприятията, които я произвеждат. От производство на зелена енергия получават допълнително над 300 млн. за първото тримесечие, посочи Аталай.

Не мога да разбера, какво повече, трябва да ви предлагаме. Срам ме е, че ви предлагаме да ви подпомогнемда разберете, че не се краде така, възмути се Рамадан Аталай.

Обърнахте всичко на джебчийство, отсече той. И призова: „Дайте да приемем този законопроект, да дадем възможност на г-н Асен Василев, законно да изхарчи около 3 млрд. на всяко тримесечие.”.

Сега тези харчове са незаконни - за купуване на  жито. Взимат от магистрала „Хемус” парите и ние не знаем за какво ги харчат, заяви още Аталай.

Много ви моля, на мен вече ми е неудобно да ви моля, да въведем ред и законност за това, за което дойдохте на власт, заяви Аталай.