Присъствие на полиция съпътства брифинга на БНС/Гвардия, който партията деде пред централата на ДПС на столичния бул. „Александър Стамболийски” № 45А.
Около 10 – 15 активисти на БНС /Гвардия поискаха да сложат маси и столове пред входа на сградата, в която се помещава ДПС и да дадат пресконференция. Органите на реда обаче ги накараха да ги приберат, защото както по-късно самият лидер на формацията Боян Расате посочи, нямат разрешително за провеждането на това мероприятие на това място. Полицаите направиха проверка както на личните документи на някои от участниците в събитието, така и на документите на превозното средство, с което бяха докарани столовете и масите. В крайна сметка пред сградата се състоя брифинг, на който Расате  посочи, че е крайно време да се развенчаят митовете, свързани с Ахмед Доган и партията, на която той е лидер и че „всъщност ДПС не е гарант за политическия мир в страната”.

Голяма част от българското общество се е радикализирало, смята Боян Расате. Според него рано или късно търпението на българите по отношение на малцинствата ще се изчерпи и това може да доведе до ужасяващи последици.

Лидерът на Българския национален съюз смята, че именно партията на Доган всява омраза и застрашава спокойствието у нас. Според Расате политиците в България си играят с огъня, водят вредна и опасна за цялото общество политика. „Не знаем при етнически конфликт какви могат да бъдат последиците за нашата страна", каза той.

Уверявайки, че БНС иска спокойствие между българите и малцинствата, лидерът му Боян Расате се обърна към вторите с думите: „Представителите на малцинствата не трябва да си позволяват да ни заплашват, защото в случай, че етническия мир бъде нарушен, най-потърпевши от онова, което ще се случи, ще бъдат именно малцинствата".

По думите на Расате прословутата толерантност на българите си има граници. „Те могат да бъдат прекрачени във всеки един момент", каза той. „Независимо дали става дума за турски екстремист, който ще взриви влак или за български националист, който ще направи нещо, което да взриви етническия мир, тези стъпки трябва да бъдат предотвратени”, смята Боян Расате. /БЛИЦ