На България ѝ трябва едно правителство и парламент пълен четиригодишен мандат. Поезия на коляно – да, но държава не се прави на коляно. Това каза пред журналисти в парламента Вежди Рашидов, който председателстваше 49-ото Народно събрание до избора на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС за председател на парламента.

В отговор на въпрос вижда ли шанс за съставяне на правителство, той каза: "И да, и не. Не знам какви са договорките".

По думите му най-важните закони – законът за бюджета, законът за съдебната реформа, законът за борба с корупцията не могат да бъдат приети толкова бързо, колкото искат някои политически партии. Тези закони са гръбнакът на едно общество, те трябва да са изпипани много добре, заяви Рашидов.

Попитан каква според него може да е формулата на властта, той посочи: "Нямам отговор. Конфигурацията е същата, поведението е близо. Не разбрах защо бяха тези условия".

Той добави, че лидерите трябва да отговорят дали договорките между ГЕРБ – СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" са безпринципни.

Според него е възможно постигането на конституционно мнозинство. Достатъчно е разумът да надделее, да се уточни в каква посока се върви и какво спасяваме. Ако спасяваме българската държава, защото тя е зле, а не политиците – да, възможно е. Дошло е време да се правят компромиси в името на националното спасение, коментира Вежди Рашидов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук