Когато се получи една призовка за който и да е гражданин, той е длъжен да се яви там, където е призован – така е по закон. Нямам никакви притеснения да се явя в прокуратурата и да кажа онова, което знам. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, след като се яви на разпит като свидетел във връзка с казуса със строителството на Лот 5 от АМ "Хемус".

"На практика съм им казал, че от средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ „Хемус“, не всички пари са отивали за самото строителство. От тези средства – 50-60 млн., толкова колкото авансово са привеждани на някои от фирмите, представяли се като строители на магистралите, са отделяни между 30-40% от тях, които са се насочвали към конкретна политическа партия – аз им казах на прокуратурата, че става въпрос за политическа партия ГЕРБ", обяви той.

От държавното обвинение повикаха на разпит министъра за твърденията му, че знае къде са парите, платени авансово за строителството на магистрала „Хемус“.

След разпита вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че оттук нататък е работа на прокуратурата да събере доказателства и да посочи конкретното лице - краен получател на отклоняваните средства.

Бойко Рашков каза още, че за него обаче нямало съмнение, че средствата са насочвани към тази политическа сила. Така той си обяснява и сложни конструкции и схемата с кухите фирми, през които са минавали средствата.

По думите на Рашков отклоняването на средства е започнало преди 2020 година. Имало данни за подобни действия и в периода. 2018 - 2019 г.

До момента вътрешният министър няма отговор от прокуратурата взела ли е решение по тези становища и какво е то.

"Аз заявих на прокурора, че нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти и се задълбоча съвсем, тази информация цялата ще отиде към Борисов. А Борисов, нищо чудно в един момент, да стане мишена на самата прокуратура", каза още Бойко Рашков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ