Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков не е съгласен, че мистериозният малък самолет, кацнал край Търговище, необезпокояван е влязъл в България. Той е бил засечен в Литва и през целия път до България.

„Кацнал е в Унгария. Летателните власти са опитали да вземат отношение. Не се е подчинявал на ВВС. Когато полицейските органи са подходили към самолета, като на филм те са се качили на самолета и са заминали в неизвестна към онзи момент посока“, обясни той пред bTV.

Авиоексперт с неочаквани разкрития за самолета-фантом, кацнал у нас: Това не е случаен и любителски полет ВИДЕО

Получих едно обаждане късно през нощта, че е влязъл на територията на страната. Има едно междинно кацане в област Видин, отново за зареждане, след което ВВС са влезли в ролята си“, добави той.

По думите му, времето същата нощ било лошо и било опасно малкият самолет да бъде преследван от мощни реактивни самолети. Министърът разпоредил проверка на местата където може да кацне и много бързо е установено, че се е приземил на летище край Търговище.

„Поддържаме много активна връзка с колегите от Литва, от Унгария, от които имаме информация, която ще се предостави на прокуратурата“, обясни Рашков.

„Първоначалната оперативна информация е доста богата и обещава, че това, което е извършено, че ще бъде на 100% разкрито и доказано“, загатна той.

„Имаме достатъчно информация да смятаме, че лицата, ако са извършили престъпление, ще бъдат наказани. Престъплението може би не е само едно“, каза още той.

„Въпросният самолет бил е преследван в някои от страните със самолети на ВВС „Грипен“. Също така и от наши самолети“, посочи Рашков.

Попитан има ли основание за притеснение относно издирваните лица той отговори категорично „Не“.

На въпроса би ли станал председател на КПКОНПИ, Рашков отговори лаконично: „Мястото на председателя на КПКОНПИ е вакантно“.

"Нека да се задвижи процедурата за КПКОНПИ и тогава да се прецени дали ще участвам като кандидат за шефското място", каза Рашков и не отговори директно дали ще се кандидатира за поста, но посочи, че мястото е вакантно и предложи да се изчака и какъв закон ще се приеме за антикорупционната комисия.

По думите му Комисията в нейната разследваща структура се доближава до всяко разследващо поделение или служба в нашата страна. "Промяната няма да бъде голяма, защото известно, че аз съм се занимавал с разследване доста продължителен период", отбеляза вътрешният министър.

Относно реформата в МВР той коментира: „Реформата в 98% е приключена. И е много странно, че народни представители са наясно с това. Ние сме преструктурирали основни звена“.

Той отрече да са съкратени 7000 души от ведомството. „До момента са освободени от работа около 2000 души. Това е от 6 месеца. Повечето от тях са надхвърлили с няколко години пенсионната възраст. Предстои не повече от същата цифра да бъдат предприети действия за прекратяване на отношенията“, обясни Рашков.

Относно изнесената от него информация за злоупотреби от дружества, строящи АМ „Хемус“, той коментира: „Там фирмите са доста. Някъде съвпадат онези, които са собственици на фирми или имат отношения съвсем близки, което им позволява да усвояват средства. Факт е, че вместо със средства, които са отпуснати за строителство на „Хемус“, вместо за строителство са използвани за други цели. За съжаление властите са бездействали. Те не са предприели абсолютно никакви действия да насочат фирмите да изпълнят задълженията си“.

По думите му, става дума дори за повече от 1 млрд. лв. „Назначени са експертизи, вещи лица работят, надявам се че в най-кратки срокове разследванията ще приключат. Още по-голяма е надеждата, че българските прокурори ще стигнат до решение да внесат обвинителен акт в компетентния съд“.

Рашков извади и снимки с едно от ваканционните селища, които твърди, че е построено с парите за магистралата: „Това да ви прилича на АМ „Хемус“? Знаете ли какво е това? Това са водни площи“.

Министърът смята, че има достатъчно основание да се изравят редица лица на съд.

„МРРБ не е направило нито една стъпка, за да сезира български съд, който да се произнесе т.нар. инхаус договори, сключени по време на правителството на Бойко Борисов, законосъобразни ли са и да бъдат обявени за нищожни“, изтъкна Рашков.

Според него, строителният пазар у нас е завзет от тези фирми. „Българските граждани нямат никакви гаранции, че схемата „Борисов“ няма да се повтори и сега. По мое убеждение тези договори трябва да бъдат проконтролирани от български съд и тогава да се мисли да се отпуснат тези средства“, смята вътрешният министър.