По-рано днес Русия обяви дипломат от българското посолство в Москва за персона нон грата. Новината бе потвърдена и от Министерство на вътрешните работи (МВнР).


Сградата на българското посолство в Москва

От там допълниха, че нашият посланик в Руската федерация Атанас Кръстин е извикан във външното министерство на страната, за да му бъде връчена нота за това.


Това идва в отговор на това, че на 29 октомври София обяви за персона нон грата един от първите секретари в руското посолство в София, който бе обвинен в шпионаж, и му даде 24 часа да напусне страната.

Тома Биков с първи коментар за изгонения наш дипломат в Москва

Ден по-рано прокуратурата съобщи, че е получен сигнал от ДАНС в Специализираната прокуратура и срещу дипломата е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката. 

Българският дипломат е с равностоен ранг на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата. Той ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

Валери Симеонов свърза изгонения дипломат с изказването на Путин, че "Турски поток" може да заобиколи България

Осведомени източници, цитирани от Българската свободна телевизия, твърдят, че става въпрос за първия секретар на посолството ни в Русия Красимир Димитров.

Източниците допълват, че той въобще не съответства по ранг на изгонения руски дипломат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!