Урсула фон дер Лайен прави заявка за втори мандат.

Това мнение изрази пред БНР историкът доц. Мирела Велева от Катедра "Европеистика" в СУ "Климент Охридски" след последната реч на председателката на Европейската комисия за състоянието на Съюза в рамките на настоящия мандат на ЕК.

"Тя заявява, че Комисията се е справила с историческо предизвикателство. Казва – ние отговорихме на призива на историята."

Според доц. Велева председателката на ЕК е обърнала акцентите в речта си, като е подредила приоритетите в последователност екологична, цифрова, геополитическа Европа.

"Под "геополитически играч" аз разбирам и военни тематики, разлика във воденето на външната политика на Съюза", посочи в предаването "Хоризонт до обед" Горан Георгиев, специалист по европейско право, анализатор в програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията.

"Цялата реч се върти около парадигмата дали наистина Съюзът се е превърнал в геополитически играч. Това е много трудно, защото бива дърпан в много различни посоки от страните членки. За мен е спорно дали ЕК е станала или се налага да бъде такава под външен натиск. Докато не се случи голямо събуждане в Германия, на Комисията ще ѝ е трудно да действа отвъд това."

Европа е пионер в чистите производства, в постигането на неутрална, зелена икономика, отбеляза доц. Мирела Велева. "Само че за мен остава въпросът тя с кого по-точно се състезава, дали останалите участници спазват същите правила", изтъкна тя, като изрази съмнения, че САЩ и Китай правят това.

По темата за Шенген и приемането на България и Румъния Горан Георгиев коментира, че основното съпротивление за това идва от самите страни членки, последно от Австрия и Холандия, докато европейските институции са единодушно "за".

Относно Китай като една от темите в речта Георгиев отчита, че е била предпочетена стратегията за намаляване на риска, пред тоталното отвързване на Европа от Китай. Според него позицията на Германия по този въпрос е противоречива.

"Има непрекъснати дилеми, където си противоречим във външната политика. Ще дойде момент, в който да изберем на коя маса седим."

Случаят с Шенген показва ограниченията на ЕК да бъде геополитически играч, защото не може да пробие години наред позицията на някои от страните членки, смята доц. Велева.  

По думите ѝ "ЕК много трудно успява да се пласира в области, свързани с устойчивост на демокрацията" и нейният инструментариум в тази сфера е ограничен.

Не чухме нищо за НАТО, което е интересно на фона на нарастващите приказки за автономност на Европа, посочи още Горан Георгиев. Според него Фон дер Лайен има шанс да оглави пакта.

"Приоритетът на Европа в момента е спорно дали е Русия, или Китай. Очевидно ЕС и САЩ имат различни приоритети. Ако САЩ е силно насочен към Китай, към Тихия океан, ЕС е насочен основно към Русия. Мисията за геополитически ЕС далеч не е довършена."

Анализаторът подчерта, че се усеща липсата на темата за разширяването на ЕС и направи прогноза, че гласът на Източна Европа ще бъде чуван по-силно в ЕС през следващите десетилетия. 

Последната реч на Урсула фон дер Лайен е по-дълга, с нискорисков език и без засягане на прекалено чувствителни теми, обобщи той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук