Разкриха схемата за правителство с третия мандат и какво следва после

Според Драгомир Стойнев с кабинет на БСП ще се върнем към нормалността

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета.

Това заяви Драгомир Стойнев от БСП, заместник-председател на НС, в интервю пред БНР.

И смята, че ако президентът Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП, „лека, полека, можем да се върнем към нормалността“.

„Да, ние имаме 18 народни представители, но считам, че държавническото отношение не се измерва с броя на мандатите. Готови сме за надпартиен кабинет като разговаряме с всички политически сили в НС“, даде заявка за правителство Стойнев, бивш енергиен министър.

Той коментира събирането на левите политически формации на Бузлуджа и обединението им.

„Дойде моментът, в който да си подадем ръка и видях радостта на хората, да видиш Станишев, Първанов на едно място. Това ни дава надежда за бъдещето. Тези 16 политически сили показаха, че е необходимо обединение. Такова е необходимо и на национално ниво. Ние от БСП показахме, че първо левите сили стигнаха до консенсус“, коментира Стойнев.

Според него всеки социалист сам решава, какви са причините да се стигне дотук“, а обжалването да бъде оттеглено, защото при оставка Националният съвет на социалистите определя, кой ще води партията.

„Дали може да има юридически хаос, да може , но смятам, че няма да се стигне. Важно е партията и хората да са удовлетворени. Ясно е, че връщане назад няма. Резултатите на изборите показаха, че не можем да продължаваме по същия начин.

Нинова беше добър лидер до един момент. Времената се менят. Изборът предстои през октомври и да си върнем облика на социална и спокойна политическа сила. 

Задоволството на Бузлуджа бе голямо и ми вдъхва надежда. Показахме различен тип комуникация. БСП и левите сили демонстрирахме, че подавайки си ръка, можем да гарантираме една социална държава", допълни Драгомир Стойнев.

Зам.-председателят на НС коментира проблемите в държавата по сектори, включително и реакторите на Белене, които се подготвят за продажба на Украйна, както и земеделие, образование, здравеопазване и решението на КС за конституционните промени.