Софийска военно-окръжна прокуратура съобщи, че от месец декември 2008 г. води разследване срещу Стоян Цонев Стоянов, бивш изпълнителен директор на изпълнителна агенция “Военни клубове и информация” към Министерството на отбраната за длъжностно престъпление. Това казаха за БЛИЦ от прокуратурата.
Досъдебното производство е образувано по материали, предоставени на Софийска военно-окръжна прокуратура от Държавна агенция “Национална сигурност”, касаещи резултатите от извършен планов одит на дейността на изпълнителната агенция за периода от 2006 до 2008 г.
В хода на разследването се събират доказателства дали Стоянов или други длъжностни лице не са изпълнили задълженията си по служба при провеждане на процедури за отдаването на имоти публична държавна собственост и сключването на договори и от това са произлезли вредни последици за Министерството на отбраната.

Припомняме, че в Министерството на отбраната е получено писмо от ДАНС, в което се уведомява, че на заместник-директора на Агенция „Социални дейности” в МО Стоян Стоянов е отнет достъпа до класифицирана информация, заяви за Агенция БЛИЦ медийният съветник на ведомството Цветомира Жекова. Причина за това е образувано досъдебно производство срещу Стоян Стоянов, обясниха от ДАНС.
В писмото не се посочвали причини за отнетия достъп. В момента Стоян Стоянов бил в болнични до 4 март. След това ще бъде освободен, тъй като няма да може да си върши работата, каза още Жекова.
Причина за отнетия достъп до класифицирана информация е образувано досъдебно производство от Военно-окръжна прокуратура срещу Стоян Стоянов, съобщи за Агенция БЛИЦ говорителят на ДАНС Зоя Димитрова.

Името на Стоян Стоянов с прозвището Стуци или Стуци Ламборджинито нашумя като собственик на уникално "Лаборгини Контач", оценено на 2 млн. евро преди три години. През 1986 г. той купува от барман “Ферари Дайтона” в отчайващо строшено състояние. Ремонтира го 3 години. През 90-те години му звъни швейцарски милионер с молбата да размени ферарито за ламборджинито. Така той сбъдва мечтата на живота си. Возилото е чинно вписано в данъчната му декларация.
Стоянов стопанисва резиденция "Лозенец" и Централния военен клуб. Той тогава използвал всичките си връзки, за да успее да запази апетитните обекти на свое лично разпореждане. Така и с новите промени те минаха в социалната агенция, в която той е ресорен зам.-директор. Стуци управлява и Военния телевизионен канал и Националния армейски комплекс.
Калина Петрова, БЛИЦ