Депутатите одобриха предложението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС да се гласува мораториум върху цената на тока и парното. То беше обявено от народния представител Десислава Атанасова.

Решението беше взето почти единодушно, със 186 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържали се. 

Тошко Йорданов от ИТН поздрави ГЕРБ-СДС за това тяхно предложение и заяви, че се радва, че те мислят за хората и излизат с такова предложение. Ива Митева предложи мораториумът да се гласува отделно от това за временната комисия.

След това народните представители гласуваха и по точката от дневния ред, а именно създаване на Временна комисия по въпросите с енергийната криза.

Народното събрание създаде Временна комисия за въпросите енергийната криза и предложение за справяне с нея. 

Комисията, която бе предложена от ПП, се състои от 14 народни представители, избрани на паритетен принцип по двама от всяка парламентарна група. Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" бе избран за неин председател.

Комисията бе избрана за срок от един месец. Целта й е да даде предложения за справяне с кризата в енергийния сектор.

Драстичен скок на цените на тока и парното от 1 януари трябваше да обсъжда днес следобед Комисията за енергийно и водно регулиране.

Токът да скочи с около 11%, а за парното, най-голямо поскъпване могат да очакват софиянци - с 30%.

Засега няма реакция от КЕВР на решението на парламента да бъде наложен мораториум върху увеличаването на цените на тока за бита и парното.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ