Местният референдум за отделяне на морскоия град Обзор в самостоятелна община е валиден. Това показаха междинните данни от вота, пише Монитор. 


Още в 12 ч. на обяд стана ясно, че до урните са отишли близо 45% от имащите право на глас. Час по-късно, по данни на ОИК, бюлетина са пуснали 51, 68% от гласоподавателите. 

Новината буквално взриви страстите в Обзор и много от местните жители гръмнаха шампанско още по обед, убедени че отделянето им в самостоятелна община вече е факт и въпрос на време това да бъде официално обявено.

Жителите на града и 6 села отговарят с "да" или "не" на въпроса "Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор?".

Вотът в неделя премина при огромен интерес. Още преди отваряне на секционните комиси, пред тях се извиха опашки от гласоподаватели. Сред първите дошли да гласуват, още в 6 часа сутринта бе 91-годишният Димитър Кисьов, който се придвижваше с патерица.

Резултатите от референдума ще бъдат признати, ако 40% от имащите право на вот гласуват. Тази граница бе премината още на обяд.

"Гражданите на Обзор искат развитие. Те го виждат само с раздялата с Община Несебър. Създаде се инициативен комитет, който събра над 1 300 подписа, което е 70% от гласувалите на местните избори. Самата територия, която обособява този комитет са шест села.

На нея има множество хотели, огромен сграден фонд, гори, дълги плажни ивици - все предпоставки за един добър бюджет и финансиране на новата община", коментира кметът на Обзор Христо Янев.

Целта е да се създаде изцяло нова община с шест съставни селища. Градоначалникът е на мнение, че ако Обзор се превърне в отделна община, ще има достатъчно приходи за издръжка и развитие.

Идеята за развод с Несебър не е нова. Поне от 15 години обзорци се опитват да скъсат с общинския център, но до момента опитите им не успяваха дори да доведат и до референдум. Преди години имаше идея даже за преминаването на селището към област Варна.

Ако местните жители спечелят с мнозинство вота, отделянето на Обзор в самостоятелна община ще се окаже доста неблагоприятно за Несебър, коментираха от общината.