Около половината републиканци вярват, че президентът Доналд Тръмп "справедливо е спечелил" президентските избори, но победата му е била открадната от демократа Джо Байдън с подправяне на вота, показва социологическо проучване на Reuters/Ipsos.

Анкетата от 13-17 ноември показва, че отказът на Тръмп да приеме победата на Байдън в Избирателната колегия и на народния вот изглежда е засегнало публичното доверие към американската демокрация, особено сред републиканците.

73% от анкетираните са съгласни, че Байдън е спечелил изборите, а 5% смятат, че Тръмп е победителят. Но запитани дали Байдън е "победил справедливо", републиканците са подозрителни - 52% от тях казват, че Тръмп "справедливо е победил", докато 29 на сто мислят същото за демократа.

68% от републиканците изразяват безпокойство, че резултатите от изборите са "фалшифицирани", докато само 16% от демократите и 1/3 от независимите споделят подобни притеснения.

Дори преди победата си на изборите през 2016 г. Тръмп се оплакваше от изборния процес, заявявайки без да предоставя доказателства, че не е справедлив към него.

Сондажът показва, че повече американци гледат подозрително на изборния процес в САЩ спрямо преди четири години. 55% от анкетираните вярват, че президентските избори са били "легитимни и точни", което е спад със 7% спрямо подобно проучване след вота през 2016 г. 28 на сто смятат, че резултатите от изборите са фалшифицирани, което е с 12% повече в сравнение с преди четири години.

В анкетата са участвали 1346 души, включително 598 демократи и 496 републиканци.